За статистикою, в середньому, в будинку міститься близько 300 000 предметів, але далеко не всі вони зберігаються в потрібних для них умовах. Розповімо, як правильно зберігати речі, щоб вони прослужили нам якомога довше.
Ліки
Зберігати ліки в шафці в ванній значить скоротити їх термін придатності. Тепло і вологість ванної кімнати сильно впливають на збереження медикаментів. Замість цього виберіть інше місце – шафа в спальні або вітальні. Крім того, звертайте увагу на етикетку – якщо на упаковці написано, що препарат потрібно зберігати в холодильнику, то це не просто так.
Шовковий одяг
Якщо ви зберігаєте шовковий одяг на жорстких або дротяних вішалках, то воно вже може бути непоправно пошкоджене. Такі вішалки залишають “вм’ятини” на тканині, а з часом вона деформується. Щоб зберегти делікатну тканину і форму одягу, використовуйте м’які плічка.
Намиста
Якщо всі ваші намиста висять на одному гачку, то вони дуже швидко сплутується. Щоб уникнути вузлів, зберігайте намиста в коробці для прикрас з декількома відділеннями, інакше ви ризикуєте провести цілий вечір, розплутуючи улюблені намиста.
Речі з хімчистки
Слідкуйте за тим, щоб речі з хімчистки висіли в шафі без пакетів – ці пакети заважають вивітритися залишкам хімікатів, якими чистили ваш одяг, що шкодить тканини.
Туфлі
Не варто зберігати нові туфлі в коробці, особливо шкіряні – тривале зберігання взуття на боці може привести до її деформації і неприємний запах “нового взуття” буде триматися набагато довше. Щоб взуття довше зберігало свою форму, вийміть його з коробки і вставте в неї розпірки для взуття або колодки.
Светри
Якщо ви зберігаєте светри на вішалках, то вони дуже швидко витягнуться і втратять свою форму. Найкраще скласти їх або згорнути в ролик і зберігати в ящику – так вони прослужать вам набагато довше.
Сумки
Щоб ваші сумки прослужили вам довго, не вішайте їх на гачок – так ремінець швидко витягнеться, а сумка може втратити форму. Щоб сумка збереглася в ідеальному стані, зберігайте її на полиці і набийте зім’ятим папером або тканиною, щоб зберегти її форму. Якщо можливо, то зберігайте сумки в тканинних мішечках, щоб вони не стикалися і не фарбували один одного.
Одяг з намистинками
Плаття з намистинками досить важкі і якщо зберігати їх на вішалках, то з часом вони витягнуться і втратять форму. Акуратно складіть їх або зверніть в рулон, попередньо загорнувши кожний предмет одягу в наволочку, щоб не пошкодити намистинки.
Вінтажний одяг
Щоб вінтажний одяг якомога довше зберігав свою форму і колір, не варто його зберігати на вішалках, інакше тканина може деформуватися. Складіть одяг і зберігайте його на полицях, щоб він не змінив форму під власною вагою.
Штани
Штани найкраще зберігати на вішалках з прищіпками, оскільки в складеному вигляді на них швидко з’являються складки, які потім дуже складно разутюжіти. Крім того, в підвішеному стані вони краще збережуть свою форму.
Пледи
Щоб міль не зазіхнула на ваші вовняні пледи і покривала, необов’язково користуватися нафталіновими кульками. Більш того, нафталін може привести до дихальних захворювань. Замініть кульки на кедр – ящик з кедра або кедрові вставки: він відлякує моль і не приносить шкоди вашому організму.
Парфуми
Флакончики з духами красиво виглядають на туалетному столику, але зберігати їх краще в темному місці, подалі від тепла та вологи. Тому полку в шафі в спальні для цього підходить, а шафка у ванній – немає.
Вино
Багато хто вважає, що для червоного вина підходить кімнатна температура, але нерідко в цих умовах вино змінює колір від глибоко-червоного до коричневого. Справа в тому, що кімнатною температурою для вина вважається початкові умови зберігання – в сільських будинках Франції приблизно під час врожаю, а не шафа з терморегуляцією на другому поверсі. Не просто так вино зберігається в льохах, де температура від 12 до 16 градусів не допускає різких змін і не шокує вино.
Важливо зберігати вино в правильному положенні – на боці, щоб пробка не пересихала, не стискалося і не пропускала повітря.
Яблука
Щоб зберегти яблука свіжими і хрусткими, найкраще їх зберігати в холодильнику. Перед тим як покласти їх в ящик для овочів, помістіть їх в пластиковий пакет, оскільки виділяється яблуками газ робить інші фрукти і овочі коричневими.
Томати
З томатами все рівно навпаки – якщо зберігати їх в холодильнику, то вони стають м’якими і несмачними. Зберігайте помідори в кімнатній температурі, а якщо вам потрібно зберігати розрізаний помідор, то в контейнер з ним покладіть паперовий рушник, щоб воно ввібрало зайву вологу і не дало помідору стати занадто м’яким.
Кава
Багато людей зберігають каву в холодильнику, але це далеко не найкращий варіант – прохолода в холодильнику може сприяти появі вологи в каві, що вкорочує його термін придатності, а також в каві можуть пробратися неприємні запахи від інших продуктів. Щоб кава залишалася свіжою якомога довше, зберігайте її в герметичному контейнері при кімнатній температурі в темному місці, подалі від джерел тепла.
Горіхи
Якщо неправильно зберігати горіхи, то з часом вони стануть неїстівними. Волоські горіхи і мигдаль найкраще зберігати в холодильнику або морозилці – там вони довше збережуться свіжими і не прогіркнуть.
Салат
Ні в якому разі не складайте мокре листя салату в холодильник, інакше замість салату ви дістанете слизька масу. Перед тим, як скласти салат в холодильник, ретельно просушіть всі листя паперовим рушником і покладіть їх у просторий пластиковий або скляний контейнер, щоб між листям було достатньо повітря, а також викладіть контейнер зсередини паперовими рушниками або серветками, щоб вони ввібрали зайву вологу.
Цільнозернове борошно
Дуже часто борошно зберігають в тій же паперової пачці, що і купили, але це скорочує її термін придатності. Пересипте борошно в герметичний контейнер і зберігайте її в холодильнику або морозильнику. Це продовжить її термін придатності і ліквідує всі можливі личинки, які могли потрапити в вашу упаковку.
Спеції
Багато хто з нас вважає, що у спецій майже необмежений термін придатності, проте вони легко втрачають свій смак і аромат, якщо зберігати їх близько до джерел тепла. Пересипте їх в герметичні контейнери і зберігайте подалі від світла, тепла і вологи, і регулярно перевіряйте їх насиченість.
Молоко
Більшість з нас зберігає молоко в дверцятах холодильника, але саме це місце схильне найчастішим коливань температури, коли ми відкриваємо холодильник. Зберігайте молоко ближче до стінки холодильника – там перепади температури трапляються рідше.
Картопля
Якщо ви зберігаєте картоплю в холодильнику, то не варто дивуватися, що він стає солодким або коричневим, або змінює текстуру – так крохмаль реагує на холод. Зберігайте картопля в темному місці подалі від тепла або морозу.
Кленовий сироп
Цей сироп заслуговує місце в вашому холодильнику. Не бійтеся, якщо сироп став зацукровується десь на шийці – це не вплине на якість сиропу, якщо більшу частину часу він щільно закритий.
Хліб
Хліб не варто зберігати в холодильнику. Крохмаль, що міститься в хлібі, кристалізується при прохолодних температурах, а це значить, що хліб швидше зачерствіє. Щоб зберегти хліб свіжим якомога довше, зберігайте його при кімнатній температурі перші кілька днів, а невикористані залишки загорніть в пластик або фольгу і покладіть в морозилку.
Коричневий цукор
Всупереч думці, що коричневий цукор потрібно зберігати в холодильнику, фахівці стверджують, що там цукор стає вологим і поглинає неприємні запахи. Зберігайте цукор в герметичному контейнері при кімнатній температурі.
Арахісове масло
Натуральне арахісове масло без будь-яких домішок слід зберігати в холодильнику, на відміну від дешевих аналогів з консервантами.
Продукти з кунжуту
Насіння кунжуту, кунжутне масло і тахини потрібно зберігати в холодильнику. Якщо зберігати їх в кімнатній температурі, то вони дуже швидко можуть прогіркнути.
Цибуля
Найдовше цибуля зберігає свою свіжість в темному, сухому місці подалі від джерел світла – в прохолодному ящику разом з іншими овочами.
Ножі
Зберігати ножі в ящику – прямий шлях до порізаних пальців, швидкому затупліваню і появи зазубрин навіть на якісних і дорогих ножах. Зберігайте ножі на магнітній стрічці або в спеціальній підставці.
Келихи для вина
Ми часто бачимо, що винні келихи зберігають ніжкою вгору, але це неправильний спосіб. Ніжка – сама тендітна частина келиха, і якщо її занадто часто використовувати, то вона може тріснути. Зберігайте келихи на ніжці і просто мийте перед використанням.
Чавунний посуд
Чавунні сковорідки і каструлі вимагають більше уваги, ніж здається на перший погляд. Їх не можна складати одні в інші, інакше можна пошкодити захисне покриття. Якщо є можливість, то вішайте їх на штангу, а якщо немає, то перекладіть їх паперовими рушниками.
Срібний посуд
Срібло вимагає особливого ставлення, якщо ви хочете зберегти його блиск. Не варто зберігати срібло з іншим посудом і столовими приборами, а помістіть його в окремий ящик з відділеннями, бажано викладеними м’яким матеріалом, щоб предмети не дряпали один одного. Крім цього, покладіть в коробку трохи крейди, щоб срібло не потьмяніло.
Листи для випічки
Як і у випадку з чавунним посудом, листи не варто складати один на інший, інакше вони можуть швидко подряпатися. Перекладіть їх м’якими серветками або паперовими рушниками, або зберігайте їх на боці, як книги.
Пишу про речі, які допомагають жити простіше, краще і веселіше, мотивації, відносини, соціальні проблеми і пастки мислення. І, звичайно, перевіряю поради на собі. Вибираю для статей перевірені джерела інформації.
View all posts