За статистикою, в середньому, в будинку міститься близько 300 000 предметів, але далеко не всі вони зберігаються в потрібних для них умовах. Розповімо, як правильно зберігати речі, щоб вони прослужили нам якомога довше.
Ліки
Зберігати ліки в шафці в ванній значить скоротити їх термін придатності. Тепло і вологість ванної кімнати сильно впливають на збереження медикаментів. Замість цього виберіть інше місце – шафа в спальні або вітальні. Крім того, звертайте увагу на етикетку – якщо на упаковці написано, що препарат потрібно зберігати в холодильнику, то це не просто так.
Шовковий одяг
Якщо ви зберігаєте шовковий одяг на жорстких або дротяних вішалках, то воно вже може бути непоправно пошкоджене. Такі вішалки залишають “вм’ятини” на тканині, а з часом вона деформується. Щоб зберегти делікатну тканину і форму одягу, використовуйте м’які плічка.
Намиста
Якщо всі ваші намиста висять на одному гачку, то вони дуже швидко сплутується. Щоб уникнути вузлів, зберігайте намиста в коробці для прикрас з декількома відділеннями, інакше ви ризикуєте провести цілий вечір, розплутуючи улюблені намиста.
Речі з хімчистки
Слідкуйте за тим, щоб речі з хімчистки висіли в шафі без пакетів – ці пакети заважають вивітритися залишкам хімікатів, якими чистили ваш одяг, що шкодить тканини.
Туфлі
Не варто зберігати нові туфлі в коробці, особливо шкіряні – тривале зберігання взуття на боці може привести до її деформації і неприємний запах “нового взуття” буде триматися набагато довше. Щоб взуття довше зберігало свою форму, вийміть його з коробки і вставте в неї розпірки для взуття або колодки.
Светри
Якщо ви зберігаєте светри на вішалках, то вони дуже швидко витягнуться і втратять свою форму. Найкраще скласти їх або згорнути в ролик і зберігати в ящику – так вони прослужать вам набагато довше.
Сумки
Щоб ваші сумки прослужили вам довго, не вішайте їх на гачок – так ремінець швидко витягнеться, а сумка може втратити форму. Щоб сумка збереглася в ідеальному стані, зберігайте її на полиці і набийте зім’ятим папером або тканиною, щоб зберегти її форму. Якщо можливо, то зберігайте сумки в тканинних мішечках, щоб вони не стикалися і не фарбували один одного.
Одяг з намистинками
Плаття з намистинками досить важкі і якщо зберігати їх на вішалках, то з часом вони витягнуться і втратять форму. Акуратно складіть їх або зверніть в рулон, попередньо загорнувши кожний предмет одягу в наволочку, щоб не пошкодити намистинки.
Вінтажний одяг
Щоб вінтажний одяг якомога довше зберігав свою форму і колір, не варто його зберігати на вішалках, інакше тканина може деформуватися. Складіть одяг і зберігайте його на полицях, щоб він не змінив форму під власною вагою.
Штани
Штани найкраще зберігати на вішалках з прищіпками, оскільки в складеному вигляді на них швидко з’являються складки, які потім дуже складно разутюжіти. Крім того, в підвішеному стані вони краще збережуть свою форму.
Пледи
Щоб міль не зазіхнула на ваші вовняні пледи і покривала, необов’язково користуватися нафталіновими кульками. Більш того, нафталін може привести до дихальних захворювань. Замініть кульки на кедр – ящик з кедра або кедрові вставки: він відлякує моль і не приносить шкоди вашому організму.
Парфуми
Флакончики з духами красиво виглядають на туалетному столику, але зберігати їх краще в темному місці, подалі від тепла та вологи. Тому полку в шафі в спальні для цього підходить, а шафка у ванній – немає.
Вино
Багато хто вважає, що для червоного вина підходить кімнатна температура, але нерідко в цих умовах вино змінює колір від глибоко-червоного до коричневого. Справа в тому, що кімнатною температурою для вина вважається початкові умови зберігання – в сільських будинках Франції приблизно під час врожаю, а не шафа з терморегуляцією на другому поверсі. Не просто так вино зберігається в льохах, де температура від 12 до 16 градусів не допускає різких змін і не шокує вино.
Важливо зберігати вино в правильному положенні – на боці, щоб пробка не пересихала, не стискалося і не пропускала повітря.
Яблука
Щоб зберегти яблука свіжими і хрусткими, найкраще їх зберігати в холодильнику. Перед тим як покласти їх в ящик для овочів, помістіть їх в пластиковий пакет, оскільки виділяється яблуками газ робить інші фрукти і овочі коричневими.
Томати
З томатами все рівно навпаки – якщо зберігати їх в холодильнику, то вони стають м’якими і несмачними. Зберігайте помідори в кімнатній температурі, а якщо вам потрібно зберігати розрізаний помідор, то в контейнер з ним покладіть паперовий рушник, щоб воно ввібрало зайву вологу і не дало помідору стати занадто м’яким.
Кава
Багато людей зберігають каву в холодильнику, але це далеко не найкращий варіант – прохолода в холодильнику може сприяти появі вологи в каві, що вкорочує його термін придатності, а також в каві можуть пробратися неприємні запахи від інших продуктів. Щоб кава залишалася свіжою якомога довше, зберігайте її в герметичному контейнері при кімнатній температурі в темному місці, подалі від джерел тепла.
Горіхи
Якщо неправильно зберігати горіхи, то з часом вони стануть неїстівними. Волоські горіхи і мигдаль найкраще зберігати в холодильнику або морозилці – там вони довше збережуться свіжими і не прогіркнуть.
Салат
Ні в якому разі не складайте мокре листя салату в холодильник, інакше замість салату ви дістанете слизька масу. Перед тим, як скласти салат в холодильник, ретельно просушіть всі листя паперовим рушником і покладіть їх у просторий пластиковий або скляний контейнер, щоб між листям було достатньо повітря, а також викладіть контейнер зсередини паперовими рушниками або серветками, щоб вони ввібрали зайву вологу.
Цільнозернове борошно
Дуже часто борошно зберігають в тій же паперової пачці, що і купили, але це скорочує її термін придатності. Пересипте борошно в герметичний контейнер і зберігайте її в холодильнику або морозильнику. Це продовжить її термін придатності і ліквідує всі можливі личинки, які могли потрапити в вашу упаковку.
Спеції
Багато хто з нас вважає, що у спецій майже необмежений термін придатності, проте вони легко втрачають свій смак і аромат, якщо зберігати їх близько до джерел тепла. Пересипте їх в герметичні контейнери і зберігайте подалі від світла, тепла і вологи, і регулярно перевіряйте їх насиченість.
Молоко
Більшість з нас зберігає молоко в дверцятах холодильника, але саме це місце схильне найчастішим коливань температури, коли ми відкриваємо холодильник. Зберігайте молоко ближче до стінки холодильника – там перепади температури трапляються рідше.
Картопля
Якщо ви зберігаєте картоплю в холодильнику, то не варто дивуватися, що він стає солодким або коричневим, або змінює текстуру – так крохмаль реагує на холод. Зберігайте картопля в темному місці подалі від тепла або морозу.
Кленовий сироп
Цей сироп заслуговує місце в вашому холодильнику. Не бійтеся, якщо сироп став зацукровується десь на шийці – це не вплине на якість сиропу, якщо більшу частину часу він щільно закритий.
Хліб
Хліб не варто зберігати в холодильнику. Крохмаль, що міститься в хлібі, кристалізується при прохолодних температурах, а це значить, що хліб швидше зачерствіє. Щоб зберегти хліб свіжим якомога довше, зберігайте його при кімнатній температурі перші кілька днів, а невикористані залишки загорніть в пластик або фольгу і покладіть в морозилку.
Коричневий цукор
Всупереч думці, що коричневий цукор потрібно зберігати в холодильнику, фахівці стверджують, що там цукор стає вологим і поглинає неприємні запахи. Зберігайте цукор в герметичному контейнері при кімнатній температурі.
Арахісове масло
Натуральне арахісове масло без будь-яких домішок слід зберігати в холодильнику, на відміну від дешевих аналогів з консервантами.
Продукти з кунжуту
Насіння кунжуту, кунжутне масло і тахини потрібно зберігати в холодильнику. Якщо зберігати їх в кімнатній температурі, то вони дуже швидко можуть прогіркнути.
Цибуля
Найдовше цибуля зберігає свою свіжість в темному, сухому місці подалі від джерел світла – в прохолодному ящику разом з іншими овочами.
Ножі
Зберігати ножі в ящику – прямий шлях до порізаних пальців, швидкому затупліваню і появи зазубрин навіть на якісних і дорогих ножах. Зберігайте ножі на магнітній стрічці або в спеціальній підставці.
Келихи для вина
Ми часто бачимо, що винні келихи зберігають ніжкою вгору, але це неправильний спосіб. Ніжка – сама тендітна частина келиха, і якщо її занадто часто використовувати, то вона може тріснути. Зберігайте келихи на ніжці і просто мийте перед використанням.
Чавунний посуд
Чавунні сковорідки і каструлі вимагають більше уваги, ніж здається на перший погляд. Їх не можна складати одні в інші, інакше можна пошкодити захисне покриття. Якщо є можливість, то вішайте їх на штангу, а якщо немає, то перекладіть їх паперовими рушниками.
Срібний посуд
Срібло вимагає особливого ставлення, якщо ви хочете зберегти його блиск. Не варто зберігати срібло з іншим посудом і столовими приборами, а помістіть його в окремий ящик з відділеннями, бажано викладеними м’яким матеріалом, щоб предмети не дряпали один одного. Крім цього, покладіть в коробку трохи крейди, щоб срібло не потьмяніло.
Листи для випічки
Як і у випадку з чавунним посудом, листи не варто складати один на інший, інакше вони можуть швидко подряпатися. Перекладіть їх м’якими серветками або паперовими рушниками, або зберігайте їх на боці, як книги.
-
Пишу про речі, які допомагають жити простіше, краще і веселіше, мотивації, відносини, соціальні проблеми і пастки мислення. І, звичайно, перевіряю поради на собі. Вибираю для статей перевірені джерела інформації.
View all posts