Споживання вина можна порівняти з мистецтвом, так як воно передає культурні особливості, неймовірну палітру смаків та ароматів, та пропонує приємне проведення часу.
Окрім того, що такі напої як вино, потрібно вживати відповідально, їх також потрібно вживати правильно, притримуючись певних правил. Наприклад, вино червоне, на відміну від білого, краще подавати кімнатної температури. Його не потрібно додатково охолоджувати чи подавати у відерці з льодом.
Червоні вина потребують аерації — тобто провітрювання. Тобто їх не потрібно пити одразу після відкриття пляшки. Вино може “дихати” і безпосередньо у склянці, але якщо ви бажаєте додати своєму вечору вишуканості, пропонуємо перелити вино перед подачею в декантер. Це глибока та широка скляна посудина, ідеально спроектована для швидкої аерації вина.
Також важливо правильно обрати келихи для подачі червоних вин. Найкраще червоні вина передадуть свій аромат, смак та настрій через велику круглу склянку на ніжці. Вона має бути з вужчим верхом і широким низом. Також прозорий келих допоможе оцінити колір та структуру вина.
Види червоних вин
Видів червоних вин існує багато, так як кожен регіон виробництва вина може мати свою унікальну рецептуру, терруар та особливості вирощування винограду. Але найпопулярніші з них знаходяться у нашому списку:
- Мерло — аромат вишні та сливи в цьому вині дарують йому м’якість та об’ємність.
- Шираз — неповторне червоне вино з багатим смаком чорної смородини. Поціновувачі навіть відчувають легкі нотки тютюну та перцю.
- Піно Нуар — має у своїй композиції нотки полуниці, вишневої кісточки та різнотрав’я.
- Каберне Совіньон — післясмак вишні і шоколаду робить його улюбленцем поціновувачів. Також можна відчути нотки чорної смородини.
- Гаме — ароматне, легке вино зі смаком малини і вишні.
- Зінфандель — пряне, цікаве вино, що набирає популярності, з нотками чорниці та вишневим післясмаком.
- Сангіовезе — вино для справжніх гурманів. Прянощі та легкі нотки тютюну дарують йому незвичайний смак, а ягідний аромат підкреслює свіжість.
Як подавати червоні вина
Температура подачі та келих — це важливі елементи у подачі червоних вин, але існують ще декілька цікавих особливостей, щоб вживання цього благородного і вишуканого напою відбувалось на достойному рівні.
По-перше, необхідно наливати вино лише до середини келиха.
По-друге, порція вина на людину зазвичай складає 150-300 грам, тобто один две келиха — цього достатньо, щоб відчути неповторний аромат, оцінити післясмак та проникнутись культурою виноробства.
По-третє, щоб додати вечору трохи вишуканості, можна використовувати спеціальні аксесуари. наприклад пляшку можна огорнути невеличкою, гарно складеною, паперовою серветкою, яка не дозволить краплям вина розлитись на скатертину чи одяг. Також можна закоркувати пляшку спеціальним гумовим корком, який збереже вино до наступного вечора.