Site icon ФОКУС

10 літніх трав для корисних чаїв цілий рік

Їжа

robertss 30.08.2023 Article

Якщо ви любите чай з м’ятою або липовим цвітом, то вам, найімовірніше, сподобається і чай з шавлією, чебрецем, приворотнем і мелісою. Ми склали список із 10 корисних і ароматних трав, які треба зібрати влітку, щоб усю зиму пити смачний, ароматний, а головне корисний трав’яний чай.

10 найкорисніших ароматних трав для приготування корисного та смачного чаю

  1. Манжетка
  2. Липовий цвіт
  3. М’ята
  4. Меліса
  5. Шавлія
  6. Чебрець, чебрець
  7. Календула
  8. Розмарин
  9. Материнка, орегано
  10. Котовник лимонний, котяча м’ята, або котовник м’ятний
  • Три головні питання про трав’яні чаї
  1. Як правильно сушити і зберігати корисні трави?
  2. Що ще можна зробити з корисними травами?
  3. Чи є протипоказання та обмеження до прийому трав’яних чаїв?

Манжетка

Манжетка звичайна — багаторічна трав’яниста рослина, що цвіте в червні. У лікувальних цілях використовують листя і квіти, які містять катехіни, вітамін C, дубильні речовини, фенолкарбонові кислоти, флавоноїди тощо. Манжетка має в’яжучу, кровоспинну, сечогінну, відхаркувальну, протизапальну та ранозагоювальну властивості.

Молоде листя приворотнів можна використовувати для приготування салатів і супів, квіти для прикрашання страв, висушені пагони, як приправу до основних страв.

Чай із манжеткою звичайною

Рецепт чаю з манжеткою

2 чайні ложки подрібненої висушеної трави залийте склянкою окропу і настоюйте протягом 10-15 хвилин.

Чаї та відвари з приворотнем використовують як в’яжучий, антисептичний і заспокійливий засіб. Чай з приворотнем корисно пити в разі запалення слизової жовчного міхура. Регулярний прийом призводить до зниження рівня холестерину в крові.

Для приготування відварів і чаїв беруть молоде листя і квіти приворотня в початковій стадії цвітіння (червень). Не підійде старе листя і листя з рослин, що виросли на сонці.

Липовий цвіт

Свіжозаварений липовий чай — найкращий засіб від застуди. Квітки липи містять полісахариди, у складі яких уронові кислоти, флавоноїди, дубильні речовини, ефірну олію, що містить фарнезол, каротин, вітамін С, мікроелементи. Для лікувальних цілей підходять усі види липи, що ростуть у європейській частині Росії.

Липовий чай прекрасно знижує температуру, діє як м’який знеболювальний, сечогінний засіб і посилює потовиділення. Протипоказань до застосування липового цвіту немає, однак, він має сильні потогінні властивості, і, як наслідок, дає додаткове навантаження на серце. Тому пити чай з липою більше двох тижнів не рекомендується.

Квіти липи збирають на початку цвітіння.

Чай із липовим цвітом

Настій квіток липи за застуди

1 столову ложку сухих липових квіток залийте склянкою окропу, настоюйте 20 хвилин. Приймайте по склянці до їди.

Чаї, відвари і настої з липового цвіту злегка солодкуваті, ароматні і приємні на смак.

М’ята

М’ята навіть офіційною медициною визнана як лікарська рослина. Ментол, що міститься в ефірній олії м’яти, входить до складу багатьох серцево-судинних препаратів і ліків. У лікарських цілях використовують зазвичай листя м’яти перцевої. Воно містить до 4% ефірної олії, флавоноїди, каротин, рутин, мікроелементи, вітаміни, гіркоту, дубильні речовини.

Листя м’яти збирають наприкінці червня-липні, на самому початку цвітіння.

Чай із м’ятою перцевою

Настій із м’яти від застуди

1 столову ложку сухої м’яти заваріть склянкою окропу, настоюйте протягом 1 години, процідіть. Пийте по столовій ложці 3-5 разів на день за півгодини до їди.

Напій із корисних трав від застуди

Візьміть по гілочці: м’яту, звіробій, ромашку аптечну, жменю липового цвіту, пелюстки шипшини та 10 плодів шипшини. Покладіть у каструлю і залийте 300 мл холодної води. Доведіть до кипіння і кип’ятіть 5-8 хвилин на слабкому вогні під кришкою.

Зніміть із вогню і настоюйте 4 години. Процідіть, додайте за смаком мед, часточку лимона, доведіть до кипіння, остудіть.

Готовий напій зберігайте в холодильнику не більше 2 діб. Перед тим як пити підігрівайте напій, щоб він був теплим. Пийте за застуди, як потогінний засіб, що втамовує спрагу.

Меліса

Речовина, що надає м’яті характерного аромату і смаку, — це ментол, у меліси ж основний компонент — це цитронеллаль — речовина, що відповідає за впізнаваний лимонний аромат рослини. У сушеному вигляді меліса здавна входила до багатьох лікарських зборів і настоїв, зокрема, до води «Дух меліси», яку готували в монастирях кармеліток, щоб легше переносити жіночі нездужання.

Ну і, зрозуміло, можна використовувати мелісу як тонку пряність, додаючи її до страв, свіже молоде листя особливо ароматне. З ним не тільки заварюють чай — меліса гарна скрізь, де потрібен лимонний аромат.

Чай з м’ятою і мелісою

Змішайте суху м’яту з мелісою приблизно порівну. Візьміть столову ложку суміші та заваріть у склянці окропу. Настоюйте 10-15 хвилин. За бажанням у напій можна додати цукор або мед.

Шавлія

Корисні та лікарські властивості шавлії відомі давно. У лікувальних цілях використовують переважно шавлію лікарську, основні властивості якої — дезінфікуюча, протизапальна, жарознижувальна та кровоспинна.

Листя шавлії лікарської містить до 2,5% ефірної олії, дубильні речовини, флавоноїди, органічні кислоти, смоли та вітаміни. В ефірній олії виявлено рослинний антибіотик — сальвін (є і препарат Сальвін — екстракт листя шавлії) і речовина цинеол. Вони й відповідають за бактерицидні властивості препаратів на основі шавлії.

Шавлію збирають у червні-липні, під час цвітіння, коли суцвіття тільки почнуть буріти, роблячи суміш листя, квіток і невеликих шматочків стебел.

Чай із шавлії

Столову ложку сухої шавлії залийте склянкою окропу і настоюйте 15 хвилин. Процідіть. Пийте.

Чаї та настої з сухого листя шавлії покращують обмін речовин і знижують вміст цукру в крові. У разі ангіни та стоматиту можна зробити більш концентрований настій і ним полоскати горло й рот кілька разів на день.

Чебрець, чебрець

Чебрець, або чебрець, улюблений не тільки квітникарями. Кулінари вважають його чудовою приправою до багатьох страв, а фармацевти — чудовими ліками. Сушені гілочки чебрецю дуже довго зберігають аромат при зберіганні в щільно закритому посуді. Ефірна олія чебрецю містить феноли (здебільшого тимол), флавоноїди, смоли, гіркі та дубильні речовини. Має сечогінні та заспокійливі властивості. Настій з чебрецем рекомендований для боротьби з кашлем (екстракт чебрецю входить до складу препарату Пертусин) у разі бронхітів і кашлюку, захворювань шлунково-кишкового тракту.

Чай із чебрецем, звіробоєм і брусницею

Змішайте сухий чебрець, звіробій і листя брусниці у співвідношенні 1:1:0,2. Отриману суміш використовуйте як заварку.

Календула

Навряд чи знайдеться людина, яка хоча б раз у житті не лікувалася б настоєм календули, або не пила б відвар з її квіток. Лікувальні властивості календули ґрунтуються на вмісті комплексу біологічно активних речовин: ефірних олій, каротину (провітаміну А), вітаміну С, стеринів, флавоноїдів, тритерпіноїдів, кумаринів, а також макро- і мікроелементів. Календула має протимікробну, протизапальну, антисептичну, спазмолітичну дію. Як зовнішній засіб препарати календули найчастіше використовують у стоматологічній практиці за хвороб порожнини рота.

Чай із квітками календули

Столову ложку сушених квітів залийте склянкою окропу і настоюйте 15 хвилин. Найкраще пити чай із календули, коли він охолоне до кімнатної температури. Чай з календули має гіркуватий смак, для його пом’якшення можна додати м’яту, лимон або мед.

Чай із квітами календули

Чай з календулою не слід пити на регулярній основі замість зазвичай чорного або зеленого чаю. Курс не більше 2 тижнів.

Розмарин

Розмарин — чудова пряна рослина, листя розмарину має гіркуватий смак і пряний запах. У ньому містяться вітамін В6, фолієва і пантотенова кислоти, рибофлавін, тіамін, мінеральні речовини. Специфічна розмаринова кислота — потужний антиоксидант. Найбільш корисною є розмаринова ефірна олія, найбільша її концентрація виявляється в трирічному листі рослини.

Холодний чай із розмарином і лимоном

Чай із розмарину

Чайну ложку подрібненого листя розмарину залийте 250 мл окропу і настоюйте 15 хвилин. Пийте. Чай із розмарином чинить тонізуючу дію на організм людини, допомагає швидше відновитися після важкої хвороби.

Материнка, орегано

Більшості з нас материнка відома як пряна та лікарська рослина з численними корисними властивостями. Це популярна приправа до гарячих страв, основа ароматних чаїв. Материнка містить дубильні речовини та вітамін С. За своїми бактерицидними властивостями материнка може позмагатися з багатьма антибіотиками, а за протиалергійними — з готовими антигістамінними препаратами. Материнку використовують у складі грудних, потогінних, вітрогонних зборів, як протизапальний і відхаркувальний засіб.

Материнку збирають у період цвітіння, яке починається з середини липня. Якщо відцвілі верхівки стебел зрізати, материнка незабаром утворює нові суцвіття, таким чином збирати квіти материнки можна до глибокої осені.

Суцвіття материнки використовують для заварювання чаїв, так само як м’яту чи мелісу.

Чай із материнкою, або орегано

Котовник лимонний, котяча м’ята, або котовник м’ятний

І це тільки один вид із численного роду котячих м’ятників, де в кожного виду свій специфічний аромат листя, стебел і квіток. Ефірну олію котовника лимонного застосовують і в косметичній, і в парфумерній, і в харчовій промисловості. Використовують його і як лікарську рослину в разі серцевої недостатності та бронхітів.

Чай із суцвіттями котовника

Сушені суцвіття використовують для приготування корисних чаїв, а свіжі листочки — для додавання в салати і супи

Три головні питання про трав’яні чаї

Як правильно сушити і зберігати корисні трави?

Зібрану рослинну сировину розкладіть в один шар на папір. Сушіть за температури +30. +50°С на горищі або в сараї, головне. Щоб це було добре провітрюване приміщення. У суху погоду рослинну сировину можна сушити на вулиці під навісом (у тіні). Під час сушіння на сонці рослини втрачають свої корисні властивості.

У перші три дні квіточки, листочки, гілочки потрібно перемішувати і перевертати. Щойно вони підсохнуть зверху, їх можна залишити в спокої.

Ступінь готовності визначають за ламкістю стебел і приємним ароматом. Пару тижнів, як правило, для сушіння цілком достатньо. Коли сировина висохне, приберіть побурілі або пошкоджені суцвіття та інші домішки.

Готову рослинну сировину зберігайте в сухому, захищеному від світла місці. Краще зберігайте заготовки в герметичних ємностях (ліпше в скляних банках із кришкою, що щільно загвинчується) у темному місці. НЕ більше 2 років.

Що ще можна зробити з корисними травами?

Крижані кубики! Зірвіть кілька молодих пагонів чебрецю, м’яти, шавлії тощо, промийте та наріжте на шматочки не більше 2 см завдовжки. Ємність для приготування льоду наповніть холодною кип’яченою водою або бутильованою водою без газу. У кожну комірку покладіть пару-трійку шматочків корисних рослин. Поставте ємність у морозильну камеру. Отримані кубики з льодом використовуйте для прикраси напоїв або для ранкового вмивання, це дуже корисно для шкіри обличчя.

Лід із корисними ароматними травами

Чи є протипоказання та обмеження до прийому трав’яних чаїв?

Завжди пам’ятайте, що трави не тільки корисні, а й можуть бути небезпечними. Наприклад, розмарин категорично протипоказаний гіпертонікам, вагітним жінкам і жінкам-годувальницям, людям, які страждають на епілепсію, дітям віком до 6 років, а також алергікам. У великих кількостях розмаринова олія перетворюється на отруту. Теж саме стосується і деяких інших трав. Тому чаями з трав не можна замінювати звичайні чаї. Їх добре чергувати і пити курсами по 1-2 тижні. І перед тим, як пити чай, почитайте рекомендації щодо застосування, а головне протипоказання. Пам’ятайте, не все натуральне безпечне.

Exit mobile version