Site icon ФОКУС

7 дуже швидких страв із полуницею на сніданок

Їжа

robertss 07.09.2023 Article

Сезонна полуниця — явище швидкоплинне. Тому, насамперед, треба цю ягоду їсти, поки вона зберігає всю свою живу користь. І готуйте, використовуючи мінімальну термообробку, а компотами та варенням займетеся потім.

Зараз — час найкращої полуниці, і використовувати це потрібно по максимуму. Для початку розімнемось, готуючи універсальний соус із полуниці, здатний перетворити ранкові страви. Збийте ягоди в чаші блендера, додавши, за бажанням, трохи ванілі. Перелийте в миску, затягніть плівкою і поставте на водяну баню. У вас вийде дуже ароматний полуничний концентрат. Його можна подавати на сніданок до млинців, вафель, сирників і просто з сиром або йогуртом. А тепер переходимо до більш суттєвих страв.

Сендвіч із полуницею, шинкою та сиром брі за 5-6 хв.

Тут і так усе зрозуміло. Радимо лише скропити полуницю бальзамічним оцтом — це прекрасне, перевірене часом поєднання. Можете поекспериментувати з хлібом, спробувавши, наприклад, зерновий.

Сендвіч із полуницею, шинкою та сиром брі

Для приготування 4 сендвічів потрібно:

  • 8 шматочків хліба для тостів
  • невелика жменя листя кінзи
  • 150 г сиру брі
  • 200 г великої полуниці
  • 4 великі тонкі скибочки сиров’яленої шинки
  1. Хліб розігрійте в тостері, 1 хв. Кінзу подрібніть. Брі та полуницю наріжте рівними скибочками завтовшки 5 см.
  2. На хліб викладіть шар сиру, шар полуниці та зверху шматочок шинки, присипте зеленню. Накрийте іншим шматком хліба. Трохи стисніть сендвіч.
  3. Підсмажте сендвіч на грилі або на сковороді гриль. Хліб має засмажитися, а сир розплавиться. Розріжте хліб по діагоналі навпіл і відразу подавайте.

Салат із полуниці, ківі та авокадо з медовою заправкою за 8-10 хв.

У фруктові салати можна покласти які завгодно фрукти та ягоди. Але й у цієї страви є свої правила. Бажано поєднувати в ній солодкі та кислі інгредієнти, і різні за текстурою. Для заправки можна використовувати йогурт або мед із травами та цитрусовим соком.

Салат із полуниці, ківі та авокадо з медовою заправкою

Для приготування салату на 4 порції потрібно:

  • 400 г стиглої полуниці
  • 2 авокадо
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • 3-4 ківі
  • 3-4 ст. л. меду
  • 1 ч. л. цедри лимона
  • 1-2 ст. л. оливкової олії «екстра вірджин»
  • 0,5-1 ч. л. бальзамічний оцет
  • 50 г суміші зелених свіжих салатів, краще фріссе і романно
  • жменю горіхів пекан
  • сіль

  1. Полуницю наріжте середніми скибочками. Авокадо розріжте, видаліть кісточку, ложкою виберіть м’якоть. Наріжте середніми шматочками. Збризніть лимонним соком і трохи посоліть. Ківі очистіть, розріжте навпіл, наріжте скибочками, так само як і полуницю.
  2. Для заправки змішайте мед, цедру, оливкову олію та оцет.
  3. Полуницю, ківі та авокадо швидко перемішайте з листям салату і заправкою. Посипте крупно порубаними горіхами. Одразу подавайте.

Швидкий полуничний шейк із кокосовим молоком за 5 хв.

Якщо у вас не складаються стосунки з коров’ячим молоком, замініть його на соєве або вівсяне — гірше від цього напій не стане. І обов’язково не забудьте трохи посолити шейк. Це додасть напою особливого гармонійного смаку.

Швидкий полуничний шейк із кокосовим молоком

Для приготування приблизно 1 л напою потрібно:

  • 200 мл молока
  • 200 мл кокосового молока
  • 400 г стиглої та соковитої полуниці
  • 4-6 ст. л. меду або кленового сиропу
  • листочки м’яти або меліси для подачі
  • морська сіль
  1. Коров’яче та кокосове молоко змішайте. Збийте в блендері з полуницею. Спробуйте на смак.
  2. Додайте потроху мед або сироп. Посоліть.
  3. Розлийте по високих келихах, прикрасьте м’ятою і відразу подавайте.

Йогуртовий сніданок із полуницею за 10-12 хв.

Ще одна ідея для яскравого літнього ранку — оригінальний йогурт із полуницею. Особливо прекрасною страва виходить, коли в неї додають щось хрустке, наприклад, мюслі, горіхи або навіть попкорн. Якщо прибрати десерт у морозильник години на три — вийде домашнє морозиво.

Йогуртовий сніданок із полуницею

Для приготування 4-6 порцій потрібно:

  • 250 г маскарпоне
  • 250 г натурального йогурту
  • 120 г цукрової пудри
  • 200 г стиглої міцної полуниці
  • 100 г пісочного печива
  1. Збийте міксером маскарпоне з йогуртом і цукровою пудрою, 2 хв.
  2. Полуницю крупно наріжте, залишивши кілька ягід цілими для прикраси.
  3. Печиво потовчіть у велику крихту.
  4. Для подачі в креманку, келих або скляну баночку викладіть трохи крему і полуниці, зверху — частину печива, потім знову крем, печиво і нарізані ягоди.
  5. Зверху викладіть ще трохи крему, прикрасьте цілою полуницею. Якщо хочете, приберіть на 30 хв. у холодильник, але можна подавати і так.

Салат із полуниці та помідорів із заправкою в стилі вінегрет за 8-10 хв.

Помідори та полуниця чудово поєднуються один з одним. У такій компанії чудово почувається і сир. Ми використовували моцарелу, але підійдуть також козячий і овечий.

Салат із полуниці та помідорів із заправкою в стилі вінегрет

Для приготування 4 порцій потрібно:

  • 2 зубчики часнику
  • 500 г великої полуниці
  • 1 ст. л коричневого цукру
  • 25-30 мл яблучного оцту
  • 0,5 ч. л. сухого чебрецю
  • 0,5-1 ст. л. оливкової олії «екстра вірджин»
  • 400 г помідорів різних сортів і кольорів, краще суміші з ґрунтових і чері
  • 120-150 г моцарели
  • 30-40 г салату корн
  • сіль і свіжомелений чорний перець
  1. Для заправки часник пропустіть через прес. Збийте в блендері разом зі 100 г полуниці, оцтом, цукром, чебрецем і оливковою олією. Процідіть через сито, приправте сіллю і перцем.
  2. Полуницю, що залишилася, розріжте на кілька частин. Помідори чері розріжте навпіл. Великі помідори наріжте такими ж шматочками. Сир наріжте на 2-4 частини, залежно від розміру.
  3. У салатник викладіть підготовлені великі помідори, збризніть заправкою. В окремій мисці змішайте корн, чері, полуницю і сир, посоліть і поперчіть. Викладіть на помідори. Подавайте із заправкою.

Десертна сальса з полуниці та базиліку для дорослих за 6-7 хв.

Ця десертна сальса здатна вас здивувати, хоч на вигляд це просто шматочки ягід. Подайте до твердих витриманих сирів або з ростбіфом.

Десертна сальса з полуниці та м’яти

Для приготування 2 порцій потрібно:

  • 500-600 г полуниці
  • дві жмені листя базиліку
  • 1-2 ст. л куантро
  • 2 ст. л. бальзамічного оцту
  • 4 ст. л. коричневого цукру
  1. Полуницю наріжте середніми кубиками. Листя базиліка дрібно порубайте.
  2. У каструлі з товстим дном змішайте цукор і куантро. Прогрійте на середньому вогні до повного розчинення цукру. Влийте оцет, прогрійте 15-20 сек. Зніміть із вогню. Трохи остудіть.
  3. Додайте в каструлю полуницю і м’яту. Здійснюючи різкі рухи, акуратно підкиньте кілька разів полуницю і м’яту, перемішайте їх із соусом. І одразу подавайте, розклавши по красивих маленьких салатниках.

Солодкий омлет із полуницею за 10-12 хв.

Найкраще подавати такий омлет із бісквітами або печивом. Можна додати ще пару ложок сільської сметани.

Солодкий омлет із полуницею

Для приготування омлету на 2-4 порції потрібно:

  • 200 г полуниці
  • 3 яйця плюс 2 жовтки
  • 100 мл вершків жирністю 30%
  • 3 ст. л. трохи підігрітого полуничного джему
  • 1 ч. л. кукурудзяного крохмалю
  • 20 г вершкового масла
  1. Наріжте скибочками половину полуниці, ягоду, що залишилася, наріжте великими кубиками.
  2. Збийте 3 цілих яйця і 2 жовтки з вершками, додайте трохи підігрітий полуничний джем, кукурудзяний крохмаль, збийте до однорідності.
  3. Додайте в яєчну масу кубики полуниці.
  4. Розтопіть у пательні з антипригранним покриттям (22-24 см) вершкове масло, влийте яйця з вершками та полуницею.
  5. Підсмажте як звичайний омлет. Подавайте зі скибочками полуниці та печивом.

БОНУС: Полуничний щербет, приготований напередодні

Ягідний щербет у стаканчику багато хто з нас пам’ятає з дитинства: він нікого не залишав байдужим. Пропонуємо навчитися готувати полуничний шербет удома. Влітку, особливо в сезон дачних ягід, робити це просто і приємно.

Щербет потрібно готувати напередодні, а потім просто дістати за 6-8 хв. до подачі, щоб він трохи підтанув і, розклавши по креманках, із задоволенням смакувати. Така страва цілком підійде навіть для сніданку в спекотний літній день!

Полуничний щербет

Для приготування 4 порцій щербету потрібно:

  • 500 г будь-якої полуниці
  • 1 невеликий лимон
  • 80 г меду
  • 1 ст. л. лікеру або горілки, якщо готуєте щербет для дорослих
  1. Полуницю перекладіть у чашу блендера. Подрібніть до пюре.
  2. Протріть пюре через часте металеве сито, щоб видалити все насіння. Маса має набути однорідної консистенції.
  3. Лимон розріжте навпіл і вичавіть сік у мисочку. Додайте мед, горілку або лікер. Перемішайте ложкою, потім з’єднайте з приготованим раніше полуничним пюре.
  4. Отриману полуничну масу перекладіть у невисокий пластиковий контейнер. Приберіть у морозильну камеру на 5-6 годин. У процесі приготування щербет кожні 90-100 хв. необхідно діставати і перемішувати. Щоб це було легше робити, спочатку дайте десерту трохи зігрітися (близько 10 хвилин) і потім ґрунтовно розпушіть ложкою або великою виделкою

Exit mobile version