Їжа

robertss 28.09.2023 Article

Знайомі всім їстівні плоди дає один із видів ананаса — ананас крупнохохолковий, він же ананас чубатий або звичайний (Ananas comosus) .

Ананас: опис продукту

Фото: shutterstock, Олена Іллічова

Знайомі всім їстівні плоди дає один із видів ананаса — ананас крупнохохолковий, він же ананас чубатий або звичайний (Ananas comosus) . Ці плоди являють собою велике (до 2 кг) супліддя, схоже на шишку хвойних рослин, золотисто-коричневого кольору, з пучком короткого листя на верхівці.

Батьківщина ананаса — посушливе плато Мату-Гросу на кордоні Бразилії та Парагваю. Однак уже в доколумбові часи ананас поширився на дуже широких американських територіях і, переступивши екватор, опинився в Центральній Америці. Зараз же його вирощують у тропічних країнах по всьому світу.

Найпершим із європейців ананас спробував Христофор Колумб. Сталося це 500 років тому на Кубі, коли індіанці принесли плід ананаса білим прибульцям на знак добрих намірів. Колумбу та його супутникам ананас зовсім не сподобався, надто незвичний був у нього смак. Однак відтоді ананас став символом гостинності. Як свідчить легенда, капітан одного торгового судна, повертаючись із далекого плавання, вивішував біля своїх дверей ананас, тим самим запрошуючи своїх друзів на святкову вечерю. Невипадково саме цей екзотичний фрукт став емблемою Американської асоціації готелів.

Європейці познайомилися з ананасом у XVI столітті. Перші описи цього плоду належать іспанському місіонерові та хроністові Педро де Сьєсе де Леону (Pedro de Cieza de León), який докладно розповів про побачене в Перу, і французькому літератору та мандрівникові Жану де Лері (Jean de Léry), який описував Бразилію. Ананас був завезений спочатку в Англію, потім до Франції. Перші ананаси, вирощені в європейських оранжереях, було представлено на суд Людовику XV 1733 року.

Як і більшість фруктів, ананас містить багато корисного: вітаміни (наприклад, вітамін Е) і мікроелементи (наприклад, рідкісний в інших фруктах марганець). Але сучасна мода на ананас виникла після того, як було відкрито корисні властивості ферменту бромелену, що міститься в ананасах.

Головна перевага бромелену — здатність розщеплювати харчові білки, які зазвичай розщеплюються в організмі повільно і не повністю (аналогічний фермент папаїн міститься в зеленій папаї, але зрілий ананас набагато смачніший, ніж недозріла папая). Крім того, бромелен допомагає кишківнику знищити найстійкіші та найшкідливіші бактерії. Він також здатний розслабити м’язи і зняти спазм. І в цьому сенсі ананас цілком еротичний (тож «ананаси в шампанському» можна вважати чудовим афродизіаком!).

Багато хто чув про «синдром економічного класу»: у літаку від довгої нерухомості в крові утворюються небезпечні згустки, і деякі лікарі радять прийняти перед польотом таблетку аспірину. Звісно, ананас ліків не замінить, але кровообіг поліпшити зможе. До того ж бромелен частково очищає стінки судин і печінки від холестеринових бляшок.

Кілька років тому в моду увійшла жіноча ананасова дієта. Відомі моделі та акторки з’їдали на день по кілька ананасів. Але така дієта підходить не всім. Дійсно, якщо сидіти на дієті з ананасів, зайві білки і шлаки, швидше за все, згорять. Можливо, знизиться тиск і поліпшиться кровообіг. Але навіть у дуже стиглих ананасів достатньо кислоти, щоб нагадати людині про виразку і гастрит.

Ананас можна застосовувати як зовнішній засіб для профілактики жирної шкіри: якщо протирати проблемні ділянки шкіри шматочком ананаса, це допомагає впоратися із зайвою її жирністю.

Види та сорти

Усі культивовані сорти їстівного ананаса походять від одного з видів цієї трав’янистої рослини — ананаса крупнохохолкового. Його вирощують у тропічних країнах по всьому світу — в Центральній і Південній Америці, Південній Африці, Центральній і Південно-Східній Азії.

Відомо понад 60 сортів ананаса. Вони різняться величиною, формою, забарвленням суплідь, смаком, ароматом, наявністю або відсутністю волокнистості в м’якоті та низкою інших ознак. Багато сортів ананасів об’єднують у сортові групи.

До групи Queen («королівської») входять такі сорти ананаса, як південноафриканський Натал Квін (Natal Queen), Квін, Мак-Грегор (MacGregor), Z-Квін. Як правило, це плоди з блідо-зеленим забарвленням, з невеликим і колючим листям. У середньому маса плоду становить близько 1,3-1,5 кг. Це десертні сорти; їх їдять у свіжому вигляді і застосовують для консервації.

До групи Spanish («іспанської») відносяться Іспанський червоний (Red Spanish), Пінья бланка, Кабезона (Cabezona), Сінгапур, Каннінг, Валера (Valera). У середньому маса цих ананасів становить від півтора до десяти (!) кг. Низка сортів, що входять до цієї групи, не має колючок на листках. Як правило, це столові сорти, які дещо поступаються десертним сортам цього фрукта за смаковими якостями. Проте їх не тільки консервують, а й їдять у свіжому вигляді.

До групи Smooth Cayenne («каєнської») входять сорти Барон Ротшильд (Barón de Rothschild) , G-25 , Санто-Домінго (St. Dominguo) , Сент-Мішель (St. Michael) , Кью ( Kew , також Gaimpew ), Маіпурі (Maipure) , Саравак (Sarawak) , Есмеральда (La Esmeralda) , Хіло (Hilo) , Чампака (Champaca) , Амрита (Amritha) , Тайфун (Typhones 1,2,3,4, & 5), MD-2 (він же 73-114 ), MD-1 (він же 73-50 і CO-2 ) та інші. На цю групу припадає до 90% світового ринку консервованих ананасів.

До групи Abacaxi входять ананаси з білою або майже білою шкіркою. Крім сорту Abacaxi, це відомий сорт Кона Цукрова голова (Kona Sugarloaf) , а також Чорна Ямайка (Black Jamaica) і Монтуфар (Montufar) .

Відомі також бразильський ананас Пернамбуку (Pernambuco) з невеликими плодами, невеликий і особливо солодкий Королева Вікторія (Queen Victoria), ананаси Variegated Pineapple з червоно-білими плодами, дуже солодкі карликові ананаси (Baby), тайські Tard Sri Thong (вони ж Phuket Pineapple) та Sriracha, індійські Mauritius (вони ж European Pine, Malacca Queen, Red Ceylon і Red Malacca) і багато інших.

Їстівними можуть бути і плоди інших видів ананаса, хоча за якістю і смаком вони помітно поступаються плодам ананаса крупнохохолкового. Наприклад, невеликі кислуваті плоди виду Ananas sagenaria в Південній Америці використовують для виробництва місцевого алкоголю.

Як готувати

Рубаний або пюрований ананас додають у йогурт, цукерки, морозиво, фруктові салати, десерти, випічку. Для цих цілей найчастіше використовують консервовані ананаси. З м’якоті ананаса можна зварити дуже смачне варення.

Ананас гарний для приготування основних страв: він прекрасно поєднується з рибою і морепродуктами, м’ясом, птицею (і свіжий ананас тут набагато кращий за консервований). Поєднання такого роду постійно присутні в антильських, креольських і азіатських рецептах.

Сік ананаса подають як самостійний напій, а також він входить до складу солодких напоїв, алкогольних і безалкогольних коктейлів.

Очистити ананас дуже просто. Для цього треба зрізати верхівку з листям і нижню частину, потім поставити ананас на обробну дошку і зняти гострим ножем смужки шкірки, рухаючись зверху вниз. Потім можна нарізати очищений фрукт на чотири частини вздовж і видалити досить тверду серцевину (утім, багато хто їсть ананас разом із серцевиною). Можна також розрізати ананас кружечками.

Сезон

У наші дні ананас вирощують у тропічних країнах по всьому світу, у Північній і Південній півкулях, а Центральній і Південній Америці, в Азії та в Африці. Відповідно, на різних територіях урожай ананаса збирають у різні місяці. Ба більше: клімат багатьох країн дає змогу збирати по кілька врожаїв за рік. Тому ананас у світовій торгівлі давно вже перестав бути сезонним продуктом.

Як вибирати і зберігати

Під час вибору ананаса варто звертати увагу не тільки на плід, а й на листя. Листя у стиглого ананаса з легкістю відділяється від фрукта. Під час вибору посмикайте один листок. Якщо він відокремиться з легкістю, то фрукт стиглий.

Зважте ананас у руці. Якщо він здається занадто легким для свого розміру, значить не буде дуже солодким.

Постукайте по фрукту кісточками пальців. Глухий звук свідчить про стиглість.

На кірці ананаса не повинно бути ніяких темних плям. Вони говорять про те, що фрукт уже перезрів і довго зберігатися не зможе.

Сама кірка в стиглого фрукта має бути пружною, але не дуже твердою. Твердими на дотик є саме незрілі ананаси. Занадто м’який фрукт купувати також не варто. Найімовірніше, у ньому вже почалися процеси гниття, і на смак він буде кислуватим.

Якщо потрібно вибрати ананас солодший, звертайте увагу на листя. Сорти з колючками на листках вирізняються більшим вмістом природних цукрів, ніж гладколисті.

Важлива ознака стиглого ананаса — запах. Легкий, солодкуватий аромат надрізаного фрукта — це ознака стиглості. У незрілих фруктів запах слабкий, або ж його немає зовсім. Різкий же запах характерний для перезрілих фруктів.

Якщо придбаний ананас виявився ще недозрілим, нехай він полежить день-два за кімнатної температури. Довше трьох днів зберігати фрукт поза холодильником не рекомендується, інакше він може почати псуватися.

У холодильнику ананас зберігається в середньому від 8 до 12 діб. Бажано, щоб температура у відсіку для фруктів не знижувалася за позначку в 7,5-8°С (якщо температура буде нижчою за 7°С, то плід замерзне і буде зіпсованим, а якщо більшою за 8°С — він перестигне і зіпсується). Відносна вологість у місці зберігання не має бути більшою за 90%. Перш ніж покласти ананас у холодильник, потрібно заздалегідь обгорнути його папером або покласти в пакет із дірками. В ідеалі ананас слід перевертати приблизно 1-2 рази на день.

Щоб зберегти м’якоть ананаса надовго, її можна заморозити. Для цього очищений ананас нарізають на шматки, упаковують у поліетиленовий пакет і відправляють у морозильну камеру. У процесі зберігання пакет має бути закритий герметично.