Їжа

robertss 28.09.2023 Article

Шпинат гарний насамперед тим, що його практично не потрібно готувати. Шпинат досить ретельно промити, злегка струсити, потім укласти в каструлю і прогріти до початку в’янення. Якщо шпинат потрібен для салату, він просто має бути свіжим і чистим.

Опис продукту

Шпинат — «електростанція» з вироблення поживних речовин, а ще це листова зелень (листовий овоч), яку вирощують і їдять у всьому світі. Шпинат належить до сімейства Амарантові та є спорідненим із буряком, мангольдом, лободою та амарантом. На відміну від звичайного салату, шпинат не росте у вигляді качанчиків, як, наприклад, салат романо.

Шпинат — це невелика розетка (до 39 сантиметрів заввишки і 15 сантиметрів завширшки) з 6-10 прикореневих листків. Шпинатні листочки можуть мати доволі різноманітний вигляд: зараз виведено безліч сортів з гофрованим і з майже гладким, із загостреним і округлим листям.

Зазвичай шпинат доступний у вигляді цілого листя на в міру товстих стеблах, а також у вигляді молодого (весняного) шпинату з дрібнішими й ніжнішими листочками та стеблами, які ідеально просто їсти, без термічної обробки.

Вважається, що шпинат виник близько 2000 років тому в стародавній Персії, звідки його завезли до Індії та стародавнього Китаю через Непал у 647 році нашої ери як «перський овоч». У 827 році нашої ери сарацини завезли шпинат на Сицилію. Він став відомий в арабському (на той час) Середземномор’ї, а в другій половині XII століття прибув до Іспанії.

В імператорській Росії шпинат з’явився не пізніше 1730-х років і до середини XIX століття був маловідомий населенню Росії, за винятком придворних і аристократів. Напередодні XX століття його розсмакував середній клас, але популярним серед росіян він став тільки зараз — разом із бумом на салатну зелень.

Тепличний шпинат продають у магазинах цілий рік, а сезон свіжого триває в нас із кінця квітня до липня.

Склад, харчова цінність, КБЖУ і норма споживання

Шпинат багатий на вітаміни А і К, а також містить кальцій, калій, вітаміни В-2 і В-6, вітамін С і залізо.

У 100 грамах свіжого шпинату міститься:

Молодий шпинат як листовий овоч доволі поживний — за кількістю білка він поступається лише молодій квасолі та зеленому горошку.

Дорослим не потрібно їсти понад 100 грамів шпинату на добу. Щоденне вживання шпинату не рекомендується!

Як вибирати та визначити якість продукту

У сортів шпинату з плоским листям, як правило, тонке стебло; зелень із хвилястими листочками, як правило, має більш волокнисте і товсте стебло. У будь-якому разі вибирайте шпинат із завзятими, зеоєними листям і стеблами. Відмовтеся від усього зів’ялого або м’якого.

Як зберігати

Зберігати шпинат можна дуже недовго: через 2-3 дні він втрачає всі вітаміни. Ще ніжне листя схильне до гниття. На відміну, наприклад, від мангольду, шпинат у пучках зберігається в холодильнику максимум кілька днів.

Волога — його ворог, тому не мийте листовий овоч доти, доки не будете готові його використовувати. Попередньо вимитий шпинат у пакетах і контейнерах зберігається до тижня, але це не привід розслаблятися!

Шпинат можна і заморозити. Для цього потрібно промити листя, бланшувати його і злити воду. Потім промокнути насухо паперовим рушником і упакувати в герметичні пакети зіплок. Прибрати в морозилку. А ще можна бланшований шпинат пробити в чаші блендера, наприклад, з невеликою кількістю маслинової олії, розкласти пюре по формочках для льоду і заморозити. Такий шпинат чудово використовувати для супів і рагу.

Як готувати

Шпинат добре вживати в сирому або приготованому вигляді, в поєднанні з солодкими або солоними інгредієнтами.

Свіжий шпинат популярний у салатах, часто в поєднанні з яскравою заправкою, наприклад, соусом ранч або сумішшю з діжонської гірчиці та меду. Його ніжна зелень відмінно працює в песто або смузі.

Листовий овоч можна готувати на пару, варити, тушкувати. Як і будь-яка зелень, шпинат виділяє багато води і значно зменшується в об’ємі при нагріванні. Подавайте цю зів’ялу зелень як гарнір або додавайте в супи, рагу чи карі, наприклад, палак панір із північної Індії. Знявши шпинат з вогню, спробуйте додати до нього трохи свіжого лимонного соку. Немає лимонів?! Використовуйте трохи бальзамічного, червоного винного, яблучного або рисового винного оцту.

Страви з пасти, овочеві супи, пироги та омлети з сиром — найпопулярніші страви для використання цього листового овоча після теплової обробки.

Ось кілька ідей для використання шпинату як інгредієнта різноманітних страв:

— тушкуйте шпинат із вершками або використовуйте замість нього соус бешамель, або суміш пармезану та борошна. У результаті вийде вершкова страва, яку можна поєднувати з яєчнею або багетом

— обсмажте гриби та шпинат разом із часником або цибулею; подайте цю страву, як самостійну або з креветками

— приготуйте улюблене різотто або овочеву запіканку, додавши трохи шпинату

— зі шпинату виходить чудова начинка для м’ясних рулетів, тільки прикрасьте досить прісний смак зелені спеціями, наприклад, мускатним горіхом, свіжомеленим або гострим перцем чилі

— змішайте шпинат і в’ялені помідори з вершковим сиром, наприклад, козячим, і начиніть такою сумішшю курячі грудки перед запіканням

— спробуйте додавати тушкований шпинат у яєчню/омлет або подайте яйце-пашот на подушці зі шпинату

— домашній хумус легко приготувати, зробіть це, додавши в нього шпинат

— використовуйте шпинат для бутербродів і тостів

шпинат із лимонним соком може навіть замінити щавель .

А ще зі шпинату можна приготувати корисні зелені чіпси! Для цього змішайте свіжий молодий шпинат з невеликою кількістю маслинової олії, часником або часниковим порошком, пробийте суміш у блендері та приправте морською сіллю. Розкладіть суміш на деко, застелене папером для випічки, формуючи невеликі коржі. Запікайте в розігрітій до 170 °С духовці 7-10 хвилин.

ПОРАДА: молодий шпинат їжте свіжим, а старіше, грубувате листя краще відварюйте на парі, бланшуйте або тушкуйте. Перед цим відріжте задерев’янілий, сухий кінчик стебла, а самі листочки крупно наріжте.

ВАЖЛИВО! Відомо, що шпинат сповнений щавлевої кислоти. Вона і робить його більш кислим на смак у сирому вигляді. Коли шпинат готується, стінки клітин руйнуються, виділяючи щавлеву кислоту, яка потім обволікає рот. Від цього в декого виникає неприємне відчуття, що зберігається протягом кількох годин. Щоб позбутися цього, найкраще тушкувати шпинат із розтопленою олією/вершковим маслом або з вершками.

Поєднання з іншими продуктами

З овочів і фруктів шпинат поєднується з картоплею, цибулею, помідорами, морквою, броколі, цвітною капустою, зеленою цибулею, баклажанами, авокадо; полуницею, яблуками, мандаринами, лимонами, інжиром.

Серед трав, приправ і спецій варто відзначити кріп, базилік, часник, імбир, гірчицю, мускатний горіх, кардамон. Поруч із ним добре себе почуває оливкова, соняшникова та кунжутна олія, бальзамічний оцет, соєвий соус і столове біле вино.

Шпинат відмінно поєднується з жирними продуктами, наприклад, сиром (моцарелою, чеддером, козячим сиром, пармезаном, бринзою), беконом і вершками.

Курка і яйця, яловичина, креветки, сочевиця, нут, рис, кіноа, паста, тофу, біла квасоля, мигдаль, кедрові горіхи і горіхи пекан теж складають шпинату вдалу компанію.

Багато дієтологів і лікарів вважають, що поєднання шпинату і продуктів, багатих на кальцій, може збільшити ризик утворення каменів у нирках, тому поєднувати шпинат з молоком або тофу не рекомендують!

Продукт у кухнях світу

В Італії шпинат традиційно додають у пасту. Ним забарвлюють тісто або додають листовий овоч у вигляді соусу. А ще в Італії готують із ним пироги, наприклад, torta co’bischeri agli spinaci. Франсін Сеган, історикиня кулінарії та авторка книжки «Дольче: італійські солодощі» називає його «солодким шпинатним пирогом Тоскани». За цією випічкою в міську пекарню, де його роблять щодня, шикуються в чергу. Для начинки відкритого пирога зелень швидко відварюють, нарізають, а потім змішують із дрібно меленим мигдалем, цукром і яйцями. Є у цього пирога ще одна відмітна особливість. Край пісочної основи прикрашають шматочками тіста, які імітують різьблені кілки скрипки, які слугують для утримування та натягу струн і налаштування інструменту.

У греків теж є свій особливий пиріг зі шпинатом — спанакопіта . Якщо в нього додають ще й сир, то виходить спанакотіропіта. Для цієї випічки чергують шари приготованого шпинату і солоного молодого сиру (фети або бринзи), затиснутих між хрусткими листами тіста філо. Національний спеціалітет довгий час є або гарніром, або закускою.

Користь і шкода

Шпинат корисний у разі авітамінозу, нервового виснаження, рахіту, туберкульозу, цукрового діабету.

Цей листовий овоч здатний запобігти розвитку остеопорозу і полегшити його симптоми. Вчені довго вивчали вплив екстракту шпинату на кістки людини, і дійшли висновку, що речовини, які містяться в ньому, допомагають відновити обмінні процеси, що протікають у кісткових тканинах. Дослідження довели, що шпинат здатний виводити з кісток шкідливі речовини і солі, що накопичуються в них протягом життя людини. Крім того, він має сечогінний ефект, тому матиме тонізувальний вплив на весь організм загалом.

Шпинат також сприяє росту волосся, завдяки вмісту вітамінів В і омега-3 жирних кислот.

Однак варто бути обережним: шпинат містить досить багато щавлевої (оксалінової) кислоти, яка нешкідлива, якщо він свіжий, але чинить шкідливий вплив на організм після варіння; щоб нейтралізувати щавлеву кислоту, до води для варіння додають трохи молока.

5 цікавих фактів про продукт

1. Як свідчить історія, коли Катерина Медічі вийшла заміж за короля Франції Генріха II 1533 року, вона поділилася своїм коханням із чоловіком і заявила, що будь-яку страву, яка міститиме цей листовий овоч, називатимуть «а-ля флорентійською», за назвою свого рідного міста. Цей термін досі зустрічається в італійських меню.

2. Ще середньовічні художники витягували зелений пігмент зі шпинату, щоб використовувати його як чорнило або фарбу.

3. На початку 1930-х років герой коміксів і мультиплікаційний персонаж моряк Попай («Лупоглаз») допоміг збільшити споживання шпинату в США на 30%. Він їв овочі банками і примовляв: «Я сильний, бо їм шпинат». У мультфільмі 1932 року Попай стверджує, що «шпинат сповнений вітаміну А», і саме це робить людей сильними та здоровими.

4. Місто Кристал-Сіті, штат Техас, проголосивши себе «світовою столицею шпинату», започаткували 1936 року щорічний фестиваль на його честь. Місцеві виробники шпинату, з благословення творця коміксів, замовили статую Попая і встановили її навпроти міської мерії.

5. Знищення кишкової палички та інших небезпечних мікробів у свіжій салатній зелені — серйозна проблема як для виробників, так і для навколишнього середовища. Хао Фен, доцент кафедри харчової інженерії в Університеті Іллінойсу вважає, що він домігся прогресу. Вчений ставив досліди на шпинаті і винайшов для нього спа, який вбиває шкідників за допомогою ультразвуку. Для цього він занурив шпинат у великий лоток із водою, встановивши в ньому форсунки для переміщення води, як у джакузі. Ще використовував перетворювачі, щоб генерувати звукові хвилі. Коли звук проходив через воду, він створював області з високим і низьким тиском, завдяки чому виходили порожнечі, які лопалися, як бульбашки. Цей процес називається кавітація. Він здатний знищити бактерії або сам шпинат. Фену вдалося налаштувати свою спа-машину так, щоб вона знищувала тільки шкідливі організми, а шпинат залишався цілим, смачним і корисним.

Думка експерта

Катерина Курбатова, експертка порталу телемедичних консультацій Arimed:

Шпинат — це листовий овоч, який містить багато корисних речовин, що добре впливає на загальний стан здоров’я. Однак, крім користі, існує низка протипоказань, тому шпинат можна їсти не всім!

Точної добової частоти шпинату немає, але його з великою обережністю можна їсти вагітним жінкам і дітям до 3 років. Крім того, шпинат не рекомендується вживати разом із препаратами, які розріджують кров.

Через високий вміст кислоти шпинат не рекомендується їсти людям, які страждають на подагру і ревматизм, гостру виразку шлунка. Через високий вміст щавлевої кислоти, листовий овоч не варто їсти людям із каменями в сечовому міхурі та нирках. Він містить оксалати, солі та ефіри щавлевої кислоти, які можуть бути токсичними.