Марі Яннотті — садівниця, яка займається садівництвом все життя, і ветеран садівництва з майже тридцятирічним стажем. Вона також є автором трьох книг про садівництво, фотографом рослин, оратором і колишнім викладачем садівництва Корнельського кооперативу. Статті Марі про садівництво публікуються в газетах і журналах по всій країні, вона давала інтерв’ю для радіо Марти Стюарт, Національного громадського радіо, а також написала численні статті.

Мері Марлоу Леверетт — одна з найавторитетніших експертів у галузі ведення домашнього господарства та догляду за тканинами, яка ділиться своїми знаннями про ефективне ведення домашнього господарства, прання та консервацію текстилю. Вона також є майстром-садівником з більш ніж 40-річним досвідом роботи та 20-річним досвідом написання статей. Мері також є членом експертної ради з питань садівництва та догляду за рослинами The Spruce Gardening and Plant Care Review Board.

Трендові відео

Люди вирощують оливки, збирають урожай і насолоджуються ними протягом тисячоліть. Ми цінуємо їх не лише за плоди, але й за олію, яку вони виробляють. Однак не всі оливкові дерева плодоносять. Так звані «безплідні» оливкові дерева безплідні, вони цвітуть і є досить декоративними, але життєздатних плодів на них майже не буває.

Легко подивитися на широкий вибір оливок, доступних у вашому гастрономі, і уявити, що ви можете виростити будь-який або всі ці сорти. Але ви знайдете лише кілька видів, доступних у місцевому садовому центрі або через роздрібну торгівлю поштою. Однак, якщо ви живете в сухому, теплому кліматі (як правило, в зоні 8-10), ви можете успішно вирощувати кілька плодоносних сортів оливок, щоб забезпечити свій стіл або віджимати оливки для отримання олії.

Вирощування плодоносних оливкових дерев

Оригінальні види оливкових дерев походять з Сирії та Малої Азії, але вони культивуються вже тисячі років, і найвідоміші сорти зараз пов’язані з регіонами, де вони були в основному розроблені і вирощуються. Ці субтропічні регіони мають такий самий клімат, який сприяє росту винограду, але оливки вимагають ще більшого догляду і потребують набагато більше часу для дозрівання. Втім, оливки живуть і плодоносять сотні років, тож витрати часу того варті.

Оливкові дерева не вирощують з насіння. Їх починають вирощувати з кореневих або гілкових живців або прищеплюють на інші підщепи чи дерева. Оливкові дерева, як правило, самозапильні, але посадка двох сортів покращить запилення та врожайність.

Їстівний «плід» оливки — це зовсім не традиційний фрукт, а кістянка — м’ясиста структура, яка містить одну кісточку (як у персиків та вишень). У порівнянні з іншими кістянковими фруктами, оливки мають відносно низький вміст цукру і високий вміст олії. Всі оливки починаються зеленими і поступово дозрівають до темно-коричневого, червонувато-фіолетового або чорного кольору. Чим стигліша оливка, тим темніший колір. Стиглість також впливає на смак і текстуру. Зелені оливки, як правило, зберігають тверду текстуру і фруктово-горіховий аромат. Коли оливки дозрівають, вони розм’якшуються до м’ясистої текстури і більш складного смаку.

Плоди дозрівають не всі одночасно, що робить збір врожаю трудомістким. Оливки зазвичай збирають вручну, щоб вони були стиглими, не падали на землю і не забивалися. Зі зрілого дерева можна зібрати щонайменше 20 фунтів оливок і до 100 фунтів оливок, залежно від його розміру та сорту.

Зібрані оливки для столу зазвичай витримують у соляному розчині до одного року, що робить їх більш солодкими для вживання в їжу. Їх також можна в’ялити сухим способом у солі, промивати і в’ялити в оливковій олії. Існують й інші способи в’ялення, але вони зазвичай використовуються в комерційних операціях, а не в домашніх умовах.

Ось 10 сортів плодоносних оливкових дерев, які часто можна придбати в Сполучених Штатах.

Арбекіна (Olea europaea ‘Arbequina’)

Популярну оливку Арбекіна з регіону Каталонія в Іспанії часто рекомендують вирощувати в контейнерах, оскільки в закритому ґрунті вона залишається маленькою. Це один з найбільш холодостійких сортів оливок. Плоди невеликі, світло-коричневі, з твердою текстурою і м’яким фруктовим смаком, завдяки чому з них отримують дуже фруктову олію.

  • Батьківщина: Іспанія
  • Зони вирощування USDA : 8-10
  • Висота : 15-30 футів
  • Сонцезахищеність : повна

Місія (Olea europaea ‘Mission’)

Оливки сорту Місія більш холодостійкі, ніж більшість оливкових дерев. Вважається, що вони походять з Іспанії, але вирощуються в Каліфорнії з 1700-х років, коли їх посадили там францисканські місіонери. Все, що не використовується для виробництва олії, або витримується в соляному розчині, поки зелене, або витримується в олії, коли чорне, для створення свіжої, м’якої закусочної оливки з м’яким смаком.

  • Батьківщина: Каліфорнія (через Іспанію)
  • Зони вирощування USDA: 7-10
  • Висота: 25-30 футів
  • Сонцезахищеність: Повне

Піхоліна (Olea europaea ‘Picholine’)

Ще один хороший вибір для вирощування в контейнерах — французька оливка Пішолін, хрустка, з пряним, горіховим смаком. Найпоширеніший сорт оливок у Франції, вони чудово підходять для закусок, добре піддаються кулінарії, з них отримують олію з м’яким смаком. Оливки збирають зеленими для вживання в їжу, але їм дозволяють дозрівати до чорного кольору, якщо вони використовуються для олії.

  • Батьківщина: Франція
  • Зони вирощування USDA: 8-10
  • Висота: 20-30 футів
  • Сонцезахищеність: Повне

Мансанілла (Olea europaea ‘Manzanilla’)

Якщо ці великі зелені оливки здаються вам знайомими, то на те є вагома причина: Іспанські маслини — найпопулярніші оливки, які споживають у США. Їх засолюють і часто фарширують перцем піміенто або заправляють оливковою олією і часником. Оливкове дерево Мансанілла, привабливе ландшафтне дерево з розлогою кроною і сучкуватим стовбуром, є надзвичайно продуктивним, хоча і повільно зростаючим. Воно популярне як невелике тіньове дерево, а також завдяки своїм смачним оливкам. Однак може пошкоджуватися холодною погодою та хворобами, зокрема оливковою хворобою та вертицильозним в’яненням.

  • Батьківщина: Іспанія
  • Зони вирощування USDA: 8-10
  • Висота: 20-30 футів
  • Сонцезахищеність: Повне