У традиційній та народній медицині великим попитом користується шипшина, яка містить у собі більше вітаміну C, ніж чорна смородина та лимон.

При правильному приготуванні відварів та настоїв із стиглих плодів цієї багаторічної рослини можна не тільки зміцнити місцевий імунітет, а й нормалізувати роботу печінки, нирок, покращити стан серцево-судинної системи та прискорити регенерацію тканин. Але перед вживанням лікувальних напоїв необхідно розібратися в тому, чи згущує або розріджує кров шипшина, щоб знизити ризик виникнення можливих ускладнень.

Склад шипшини та корисні властивості

Про користь шипшини науці добре відомо з античних часів. Ще в стародавньому Римі люди набивали свої подушки пелюстками цієї лікарської рослини для покращення якості сну. У традиційній медицині шипшина є одним із головних джерел вітаміну C.

Достатньо трьох свіжих плодів, щоб задовольнити добову потребу організму дорослої людини в аскорбіновій кислоті. При цьому тривале сушіння зібраної шипшини призводить до втрати 55-70% вітаміну C. Саме тому чим довше зберігаються заготовлені з осені плоди, тим менше корисних речовин в них залишається.

Згущує кров шипшина або навпаки, розріджує, безпосередньо залежить від того, яка саме частина рослини буде задіяна. Наприклад, пагони та коріння багаторічного чагарника багаті на вітамін K, який сприяє синтезу сполук, що відповідають за згортання крові.

А ось плоди шипшини містять у своєму складі підвищену концентрацію аскорбінової кислоти, яка не тільки розріджує кров, а й покращує її проходження судинами. Але зловживати відварами та настоями не можна, оскільки існує ризик підвищення кислотності шлункового соку, що потрібно враховувати пацієнтам із захворюваннями органів шлунково-кишкового тракту.

Плоди колючого листового чагарника містять:

  • Вітаміни групи B.
  • Каротиноїди.
  • Вітаміни E, PP, C, K.
  • Ефірні масла.
  • Кальцій.
  • Магній.
  • Калій.
  • Натрій.
  • Залізо.
  • Марганець.
  • Цинк.
  • Сахароза.
  • Глюкоза.
  • Пектін.
  • Дубильні речовини.
  • Мінеральні солі.
  • Біофлавоноїди.

Плоди шипшини є корисними при діареї та дизентерії. Флавоноїди у поєднанні з вітаміном C мають потужні антиоксидантні властивості. У зимовий час самостійно приготовані відвари шипшини допомагають прискорити одужання при ангіні, пневмонії та гострих респіраторних захворюваннях. При цьому плоди також мають помірний сечогінний ефект. Завдяки наявності у складі шипшини заліза можна покращити стан пацієнта при анемії.

Властивість плодів шипшиниПринцип на організм
ПротизапальнеКупірування запального процесу при простудних захворюваннях.
В’яжучеПоліпшення роботи кишківника, за рахунок чого нормалізується стілець.
ГіпотензивнеУ помірній кількості цілющі настої нормалізують показники артеріального тиску.
ЗнеболювальнеЗниження інтенсивності прояву суглобового та головного болю.
ПротинабряковийРегулярне вживання відварів допомагає покращити роботу нирок та всієї сечовидільної системи, за рахунок чого знижується ризик виникнення набряків.
ІмуностимулюючеШвидше відновлення після перенесеної хвороби. Плоди багаторічного колючого чагарника рекомендується використовувати для приготування відварів після перенесеного оперативного втручання для покращення загального самопочуття, зміцнення імунітету, нормалізації згортання крові.
РегенеруючеПри проходженні комбінованої терапії лікувальні відвари посилюють терапевтичний ефект препаратів, дія яких спрямована на боротьбу з різними дерматологічними захворюваннями, а також відновлюють природну еластичність та шовковистість волосся.
ПротимікробнеЩоденне полоскання ротової порожнини розчинами на основі плодів рослини з сімейства Рожеві допомагає подолати галітоз, а також прискорити регенерацію пошкодженої слизової оболонки ротової порожнини та позбутися запалення ясен.

Шипшина. Лікувальні властивості

Шипшина є потужним антиоксидантом, який захищає клітини організму від негативного впливу вільних радикалів, які провокують розвиток онкологічних новоутворень. Проведені лабораторні дослідження показали, що в плодах цієї рослини міститься мінімум 6 речовин, які мають антиоксидантні властивості. Додатково шипшина підвищує сприйнятливість організму до інсуліну, знижуючи цим ризик розвитку гіперглікемії на 70%.

При регулярному, але помірному вживанні цілющі відвари настої допомагають нормалізувати показники артеріального тиску і знизити концентрацію поганого холестерину в крові, який провокує виникнення атеросклерозу. Шипшина також здатна впоратися з порушеннями в роботі органів ШКТ, усунувши спазми та покращивши вироблення шлункового соку.

Свіжий чай із плодів цієї лікарської рослини корисний при подразненні кишечника, патологіях жовчного міхура та інфікуванні сечових шляхів. Достатньо 1 раз на день випивати по 250 мл чаю з шипшини, щоб захистити свій організм від хвороб вірусного та бактеріального характеру. Цей вітамінний напій не тільки чудово справляється зі спрагою, але й покращує кровообіг у кінцівках.

Вплив шипшини на стан організму, тиск

Чи згущує кров шипшина, необхідно розібратися пацієнтам, які ще не знають про всі позитивні та негативні властивості цієї багаторічної рослини з сімейства Рожеві.

Кваліфіковані кардіологи стверджують, що плоди цього чагарника позитивно впливають на стан серцевого м’яза та кровоносних судин, а також розріджують кров, але за наявності серйозних захворювань вживати виключно відвари та різні настоянки не рекомендується. Це з тим, що з досягнення позитивного терапевтичного ефекту необхідно встановити причину підвищеної в’язкості крові та пройти комплексне медикаментозне лікування.

Шипшина має розріджуючий ефект, а також використовується в медицині як натуральний засіб проти багатьох захворювань.

Ця лікувальна рослина впливає на організм наступним чином:

  • Допомагає подолати мігрень.
  • Виводить із організму зайву рідину, усуває набряклість м’яких тканин.
  • Покращує стан та колір шкірного покриву.
  • Підвищує захисні функції імунітету під час простудних захворювань.
  • Допомагає позбутися акне.
  • Сприяє формуванню здорової мікрофлори в усьому організмі, що дуже важливо при плануванні вагітності.
  • Допомагає швидше позбутися зайвих кілограмів за дотримання дієти.
  • Підвищує стресостійкість.
  • Покращує стан зубів, робить нігті міцнішими.
  • Сприяє усуненню гіпергідрозу.
  • Покращує кровообіг.

У період виношування дитини існує ризик розвитку гестозу, який є небезпечним для здоров’я майбутньої мами та її ще не народженого малюка. Пізній токсикоз провокує підвищення артеріального тиску та виникнення набряків. Правильно приготовлені відвари допомагають нормалізувати показники артеріального тиску та вивести з організму зайву рідину.

Лікувальні чаї та настої також ефективні при прееклампсії (ускладнення другої половини вагітності, при якому через збільшення проникності стінки судин розвиваються порушення у вигляді артеріальної гіпертензії, що поєднується з виведенням білка разом із сечею). Не лише за наявності ускладнень, а й за нормального перебігу вагітності перед вживанням шипшини необхідно проконсультуватися з гінекологом.

Завдяки застосуванню настоїв та відварів шипшини в помірній кількості, можна не лише покращити роботу всього організму, а й нормалізувати показники АТ, що є вкрай важливим для пацієнтів з гіпертонією. Позитивні властивості мають також неміцні чаї з плодів цього чагарника. А ось настоянки на спиртовій основі заборонено приймати при гіпертонічній хворобі, оскільки вони здатні різко підвищувати показники артеріального тиску.

Теплий чай із шипшини сприяє посиленню лактації. При регулярному вживанні цілющого напою можна стимулювати вироблення молока, яке міститиме більше корисних речовин. Безпечне дозування та схему застосування відварів рекомендується узгоджувати з гінекологом.

Для зволоження чутливої шкіри, виведення токсинів з організму, розгладження шрамів після оперативного втручання та поліпшення стану шкіри голови рекомендується використовувати олію шипшини. Цей косметичний засіб виготовляють із насіння багаторічної рослини. До складу олії входять ненасичені жирні кислоти, каротиноїди та вітамін E.

Згущує чи розріджує кров?

Відвари, настої та чаї з плодів багаторічної дикорослої рослини сімейства Рожеві відмінно розріджують кров тільки в тому випадку, якщо пацієнт не порушує дозування, що рекомендується, і кратність застосування лікувального засобу.

Безпечну схему терапії необхідно погоджувати з лікарем. В іншому випадку вживання шипшини у великих кількостях може спровокувати згущення крові, що загрожує розвитком ускладнень, які можуть загрожувати життю хворого.

Протипоказання та шкода, побічні ефекти

Чи згущує кров відвар (чай) шипшини, важливо знати пацієнтам, у яких раніше були діагностовані захворювання серцево-судинної системи. При цьому кардіологи відзначають, що у невеликій кількості плоди рослини з сімейства Рожеві допомагають заповнити в організмі дефіцит вітаміну C, за рахунок чого суттєво знижується ризик розвитку атеросклерозу, ішемічної хвороби серця та гіпертонії.

Для зниження ймовірності виникнення побічних реакцій необхідно враховувати, що шипшина має наступні протипоказання:

  • Запалення слизової оболонки органів шлунково-кишкового тракту. Наприклад, гастрит, виразка шлунка та дванадцятипалої кишки, підвищена кислотність шлункового соку.
  • Захворювання серця запального характеру. Плоди шипшини розріджують кров і сприяють покращенню кровообігу, через що може підвищитися навантаження на серцевий м’яз.
  • Тромбофлебіт.
  • Індивідуальна нестерпність шипшини.
  • Ушкодження зубної емалі.
  • Гострі захворювання печінки.
  • Хронічний запор.
  • Схильність до різких стрибків артеріального тиску.
  • Гіпервітаміноз аскорбінової кислоти.

У поодиноких випадках відвар шипшини впливає погіршення стану зубної емалі. Після вживання лікувального напою рекомендується прополоскати рот теплою водою. Найкраще утриматися від відвару шипшини перед сном, оскільки цей засіб має тонізуючий ефект і може спровокувати виникнення безсоння.

Багаті вітаміном C плоди можуть вплинути на розвиток алергічної реакції, яка супроводжуватиметься свербежем, печінням шкірного покриву, набряклістю м’яких тканин та нападами нудоти. Шипшина може посилювати дію ліків тетрациклінового та пеніцилінового ряду, а також препаратів, що містять у своєму складі залізо. Плоди можуть на 40% знижувати ефективність оральних контрацептивів.

Занадто часто вживання чаю на основі шипшини (більше 5 чашок на день) може негативно позначитися на засвоєнні заліза. Надмірне надходження в організм вітаміну C призводить до підвищення рівня аскорбінової кислоти в крові, що загрожує розвитком серповидноклітинної анемії.

У яких випадках використати?

Чи згущує кров шипшина, — рекомендується дізнатися ще до приготування багатого на вітамін С відвару, настою або чаю. Додатково слід враховувати характер наявних хронічних патологій, щоб медикаментозні засоби та рецепти з народної медицини, що приймаються, допомогли досягти бажаного терапевтичного ефекту.

У традиційній медицині шипшину включають до складу комбінованої терапії для комплексного лікування наступних захворювань та станів:

  • Атеросклероз. Це системне захворювання, що спочатку вражає судини, але не всі, а тільки артерії, в стінках яких накопичується холестерин та його ефіри, що утворюють характерні для цього захворювання бляшки.
  • Анемія. Це патологічний клініко-гематологічний синдром, який супроводжується зменшенням вмісту гемоглобіну та еритроцитів у циркулюючій крові.
  • Маткова кровотеча.
  • Захворювання травного тракту.
  • Малярія. Це найпоширеніша паразитарна хвороба, що передається комарами роду Anopheles.
  • Уповільнена консолідація переломів.
  • Загальне нездужання.
  • Хвороби крові, органів кровотворення. Це патологічні стани, що характеризуються порушенням кількісного та якісного складу елементів крові.
  • Захворювання сечостатевої системи.
  • Погане загоєння ран.
  • Нестача вітаміну C.
  • Знижена секреція шлункового соку.
  • Захворювання дихальних шляхів.
  • Синдром хронічної втоми.

До складу шипшини входять численні вітаміни та мікроелементи, які корисні при застуді, порушеннях у роботі ендокринної системи, поганому обміні речовин, холециститі, нефриті, гепатиті та бронхіальній астмі. Але для лікування перелічених захворювань та станів пацієнт має пройти комбіноване лікування, а не використовувати відвари та настої як панацею від усіх хвороб.

Як вживати шипшину?

Чи згущує кров шипшина, можна завжди дізнатися у кардіолога, який також дасть необхідні рекомендації з приводу того, як безпечно вживати цю рослину. Найпрактичніше використовувати сухі плоди, які продаються в кожній аптеці. При цьому приготований напій зберігає свої лікувальні властивості протягом 24 годин. Зберігати його потрібно при температурі від +5 до +10 °C.

Щоб плоди шипшини не могли вплинути на підвищення в’язкості крові, потрібно використовувати перевірені часом рецепти:

  • Необхідно перемолоти висушені плоди в кавомолці та пересипати отриманий порошок у термос. Шипшину слід залити гарячою водою (750 мл на 3 ст. л. подрібненої шипшини). Засіб повинен настоятися протягом 8 годин, після чого його необхідно процідити та пити по 250 мл 3 рази на добу. Стандартний курс терапії розрахований на 21 день.
  • Якщо пацієнт не страждає на гіпертонію, тоді він може використовувати наступний рецепт: потрібно взяти 50 г сухих плодів шипшини і залити їх 200 мл міцної горілки. Засіб повинен настоятись у темному місці при кімнатній температурі протягом 7 днів. Отриману настоянку рекомендується вживати вранці та ввечері по 1 ч. л. Терапія має тривати 3-4 тижні.
  • Для цього рецепту необхідно помістити в емальовану каструлю 2 ст. л. подрібнених плодів шипшини та залити їх 1 л води. Засіб необхідно довести до кипіння. Цілющий напій потрібно варити на слабкому вогні під закритою кришкою не більше 25 хв. Після цього засіб слід зняти з плити та дати настоятися 60-80 хв. Приймати відвар слід по 200 мл 5 разів на добу. Лікування має тривати 60 днів.

Зробити смак відвару, настою чи чаю приємнішим допоможе 1 ч. л. меду. Якщо як основна сировина задіяти не плоди, а коріння, гілки або листя чагарника, тоді кров згущуватиметься, що доречно лише в тому випадку, якщо пацієнт страждає від поганої згортання.

Найпрактичніше для приготування шипшини використовувати термокухоль. Щоб приготувати цілющий настій на 1 раз, потрібно взяти 30 г сухих плодів і залити 200 мл гарячої води. Термокухоль необхідно щільно закрити кришкою і укутати рушником або пледом. Засобу потрібно настояти 30 хв. Протягом цього часу кухоль слід періодично струшувати. Після цього настій готовий до вживання.

Введення відвару шипшини до раціону дитини необхідно починати з 1 ч. л. Після першого вживання напою рекомендується почекати 2 дні, щоб упевнитись у відсутності алергічної реакції.

Якщо у дитини на тілі з’явилися висипання, вона стала більш тривожною або виникли проблеми в роботі органів шлунково-кишкового тракту, тоді від подальшого застосування шипшини необхідно відмовитися. Якщо негативна симптоматика не виникла, тоді дитині з 8-го місяця життя можна давати по 50 мл лікувального напою до 3 разів на добу. Через сечогінну дію відвари, настої та чаї з шипшини не рекомендується давати малюкові перед сном.

Поради та рекомендації

Щоб правильно заварювати плоди шипшини, потрібно дотримуватись кількох простих рекомендацій.

Наприклад:

  • Не тільки свіжі, а й сухі плоди шипшини перед використанням необхідно промити під теплою теплою водою. Після цього їх потрібно пересипати на чистий бавовняний рушник або залишити в друшляку, давши цим стекти воді.
  • Для приготування відвару, настою та чаєм слід використовувати бутильовану або фільтровану воду. Для цих цілей вода з-під крана не підійде, тому що в ній багато сторонніх домішок, які знищать усі корисні властивості вітамінного напою.
  • При приготуванні настою та чаю не потрібно доводити воду до кипіння, тому що при високій температурі концентрація аскорбінової кислоти в шипшині стрімко знижується. У разі потреби напій найкраще нудити на паровій бані.

Шипшину можна заварювати не більше 2 разів. За цей час плоди віддадуть усі свої корисні властивості. Технологія приготування відвару з подрібненої шипшини є найбільш ефективною і затребуваною, тому що в цьому випадку готовий напій буде містити максимальну кількість вітамінів, необхідних для зміцнення організму.

Єдиним недоліком цього є тільки те, що без попереднього ретельного проціджування в рідині будуть присутні ворсинки, які можуть зіпсувати враження від чаювання.

Шипшину можна заготовити самостійно. Для цього плоди зривають після їх повного дозрівання. Найбільш оптимальний для цього проміжок часу – з серпня до жовтня. Якщо зібрати перезрілу шипшину, то в ньому концентрація вітаміну C буде знижена на 35%. Сушать плоди за тією ж технологією, що і пелюстки: цілком або розрізавши навпіл у темному місці при кімнатній температурі.

Шипшина може не тільки розріджувати, а й згущувати кров, тому що все залежить від того, яка саме частина цієї багаторічної рослини використовується для приготування ароматного чаю, настою або відвару. Якщо у пацієнта занадто в’язка кров, тоді можна використовувати виключно стиглі плоди. Додатково рекомендується враховувати наявність хронічних супутніх захворювань. Так, якщо у хворого було діагностовано гіпертонію, тоді від спиртових настоянок доведеться відмовитися.

Якщо вживати по 2-3 чашки неміцного чаю на добу протягом 3-4 тижнів, тоді можна значно покращити стан здоров’я без ризику виникнення ускладнень. Для профілактики розвитку респіраторних та серцево-судинних захворювань відвари та настої шипшини слід приймати протягом 3-4 тижнів 3 рази на рік.

Відео про користь шипшини

Чим корисна шипшина: