Їжа

robertss 06.09.2023 Article

Курячий суп — це нестаріюча класика. Ми варимо його, коли хочемо відчути затишок і тепло, і вважаємо чудовими ліками від застуди. Коли почуваєшся погано, немає нічого кращого за гарячу рідку їжу — вона обіймає зсередини й обіцяє швидке одужання. Як зробити пріснуватий суп ще смачнішим? Ділимося п’ятьма лайфхаками.

Усе починається з бульйону

Бульйон — база курячого супу, без якої смачним він не вийде. Ідеально готувати його з домашньої курки. Якщо ж такої немає, то зваріть курку в уже готовому приправленому бульйоні.

Ейлі Слейгл, розробниця рецептів і авторка книжки «Я мрію про вечерю», рекомендує варити курку в бульйоні, щоб прискорити процес приготування.

Заготовки можуть допомогти зварити хороший бульйон швидко

Гарна ідея — завжди мати порційно заморожений бульйон у морозилці, і використовувати його замість води або на додаток до неї під час приготування курки. Так смак бульйону посилиться, і можна робити його навіть із курячою грудкою. «Це особливо корисно, якщо ви готуєте суп із курки без шкіри та кісток, оскільки кістки та шкіра роблять найбільший внесок у смак супу», — пише Слейгл.

Вибирайте сезонні продукти

У класичному курячому супі з локшиною з овочів зазвичай можна натрапити на цибулю, моркву та іноді селеру. Але що якщо додати інші овочі? Авторка блогу Kale Me Maybe Карина Вольф любить додавати додаткові овочі залежно від сезону. Наприклад, кидати в суп гарбуз, ріпу, цибулю-порей чи пастернак взимку і помідори та молодий горошок — влітку.

Вам ніколи не набридне курячий суп із локшиною, тому що він завжди буде різним

За такого підходу ви завжди можете використовувати найкращі продукти (або ті, що залежалися і вже не потрібні).

Гарненько приправте

Не варто недооцінювати роль приправ у цій страві, які здатні надати їй абсолютно нового незвичайного смаку. Кріп, півник, чебрець — ці трави ми вже знаємо. Спробуйте поекспериментувати з різними видами базиліку, розмарину, кінзою або приправами для курки на основі часнику. Гарно обіграти суп можуть і близькосхідні спеції, наприклад, хаваедж — суміш популярних у єменських стравах приправ на чолі з куркумою, яка поліпшить колір страви. А північноафриканська паста чилі харісса дасть бульйону складність і гостроту.

Додайте кислоту або умамі

Одна з хитрощів, яка допоможе зробити смак супу цікавішим: додати туди трохи лимонного соку та натертої цедри. Так смак стане свіжішим. А ще можна дати йому трохи азіатського відтінку, погравши зі смаком умамі. Умамі — це п’ятий смак, що поєднує солодкий, кислий, солоний і гіркий, який присутній у білковій їжі, наприклад, морепродуктах.

Щоб його відтворити, додайте в суп близько столової ложки ароматної кунжутної олії та стільки ж — винного оцту. До речі, соєвий соус додавати не забороняється. Ще смачніше буде, якщо ви при цьому додасте в суп додаткове джерело білка — соєвий сир тофу.

Додавайте крупи

У супі замість локшини може бути не лише перловка чи рис. Так само добре його доповнять кіноа чи булгур, а ще пшоно. Головне — не класти крупи занадто багато, щоб суп не перетворився на кашу. У цьому випадку нехай її буде менше, ніж більше.