Цього року аперолю виповнюється 100 років! Коктейль з ігристим вином на його основі як тільки у нас не називають: і спрітц, і шпритц, і навіть шприц. Є й інші факти про цей напій, які ви напевно не знаєте. Проводимо короткий апероль-лікбез.

Апероль шприц уже багато сезонів поспіль на піку моди. Коктейль, який готують на основі лікеру з однойменною назвою та ігристого вина, чудово освіжає — його із задоволенням п’ють і на пляжах, і на вечірках у барах.

Що означає назва?

Слово «шприц» походить від іменника spritzen, що перекладається з німецької мови російською як «бризки» або «сплеск». Spritz в австрійсько-німецькій транскрипції читається як «шприц», в італійській же — спрітц, тож справедливі обидва варіанти вимови. Шпритці бувають не тільки на основі апероля, а й інших біттерів і лікерів, наприклад, кампарі.

Що таке апероль?

Апероль заведено вважати лікером, тому що в ньому міститься цукор. Але через гіркуватий смак його також іноді відносять до біттерів. Рецепт цього напою тримають у суворій таємниці. Проте відомо, що він складається з 30 компонентів. Серед них апельсини, різні трави, приправи та ревінь. Класична міцність апероля 11 градусів, однак для реалізації в Німеччині виготовляють напій міцністю в 15 градусів, адже за німецьким законодавством алкоголь, у якому менше 15% спирту, можна розливати виключно в багаторазову тару.

Як він з’явився?

Сам апероль придумали 1919 року італійські брати Барб’єрі — цього року йому виповнилося 100 років. Лікер стрімко завоював популярність завдяки оригінальному смаку, проте справжня слава прийшла, коли на початку 1950-х років апероль почали розбавляти просекко та содовою. Наприкінці 2003 року власником фірми Барберрі стала компанія Campari Group, яка вклала в рекламу коктейлю значні кошти і зробила його всесвітньо відомим. 2012 року на виставці San Francisco World Spirits Competition журі назвало апероль найкращим аперитивом і удостоїло його золотою медаллю.

Який рецепт найправильніший?

Класичний рецепт коктейлю апероль шприц — 3 частини ігристого (найчастіше просекко), 2 частини апероля, 1 частина газованої води або содової та лід. До речі, для тих, хто не хоче нічого змішувати і морочитися з пропорціями, продається вже готовий коктейль у пляшках.

Як правильно подавати?

Цей коктейль найчастіше подають у великому келиху на високій ніжці або у високих склянках із соломинкою. І келих, і всі інгредієнти перед приготуванням обов’язково охолоджують. Оскільки апероль шприц — це аперитив, його прийнято пити перед їжею. Однак у наш час цього правила дотримуються далеко не завжди.

Як не купити підробку?

Як і будь-який інший популярний (і недешевий) напій, апероль можуть підробляти. Під час купівлі зверніть увагу на важливі деталі, які допоможуть відрізнити оригінал від підробки. У справжнього лікеру пробка має бути синього кольору, на ній розташовані логотип і напис, що огинає пробку. На самій пляшці має бути написано об’ємними літерами: Apel і DAL 1919.

Добавить комментарий

Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.