Домашні тварини багато тисячоліть супроводжують життя людини, перебувають поруч і стають його вірними друзями, годувальниками, помічниками. Але так само, як і люди, вони хворіють, страждають від різних недуг. Якщо це трапляється, допомогти тварині може кваліфікована ветеринарна допомога та молитви про здоров’я свійських тварин, звернених до Вищих Сил їхніми господарями.

Молитва святому Власію

У тварин, як і в людей, є небесні покровителі, причому вважається, що кожен вид – він свій. Звернення до них допоможе його одужанню. Серед тих, до кого звертаються з молитвою про здоров’я тварини – святий Власій. Життєпис свідчить, що у земному житті він рятував людей, які перебувають при смерті, і молитвою виліковував тварин.

До нього звертаються із проханнями захисту тварин від хвороб. Йому моляться про підвищення приплоду у стаді, здоров’я великої рогатої худоби, свиней та кабанів. Зараз у багатьох міських мешканців у квартирах мешкають карликові свині. У разі їхньої хвороби звернення до святого Власія з молитвою буде цілком доречним. До нього можна звертати слова молитви і за хвороб інших домашніх тварин.

О, багатостраждальний отче, великий угодник Божий, священномученику Власіє. Почуй нас грішних, що до тебе прибігають і теплі тобі моляться. Буря багатьох лих, бід і скорбот обтримає нас, хвороби душевні та тілесні і всякі наводження ворожості обурюють нас. Ми ж не дбаємо про спасіння наше, нижче гідні єси за гріхом нашим у Господа допомоги просити. Але ти, добрий пастирю, велику сміливість маєш у милостивого Бога, який іноді ведений на муки твоя, вдовиці сльози, що зникли до тебе, не відкинув Ти, і бо від напасті звіра вільниш, інші ж хлопцеві зцілення у Господа. Також і нині поглянь на твої діти в годину цю до тебе притеклі, втіхи і допомоги просячі. Ти ж Господа благав ти, бо хвороба чи лихо кому бути йдуть, і той згадає твоє ім’я – допомоги кожному в прославлення Його Пресвятого Ім’я. Не відкинь нас, молящихся тобі, але як обіцяєшся, на благо створи всяке прохання наше, з милості Всеблагого Бога, Йому ж честь і слава на віки віків. Амінь.

Молитва про одужання кішки

Сьогодні лідерство серед свійських тварин, яких утримує людина, поряд із собаками, займають кішки. З давніх-давен до цих представників тваринного світу ставилися дуже обережно, вважаючи, що вони пов’язані не тільки зі світом живих, але і мертвих. Однак усі вони – створення Божі, і вимагають турботи та уваги, якщо людина взяла на себе відповідальність за їх зміст. Так само, як і люди, вони схильні до різних хвороб, які потрібно лікувати, полегшуючи страждання тварини. Святому Власію можна читати молитву про одужання домашньої тварини – кішки.

Преблаженне і приснопам’ятне священномучениче Власіє, дивний мученик і предстателю наш теплий, по відході твоєму в вічне життя закликаючим твоє святе ім’я посприяти і в усяких проханнях почутим бути обіцяний! Ось, нині до тебе угодника Божого, як до істинного заступника спасіння, припливаємо і смиренно молимося: постани нам на допомогу, узами гріхів пов’язаним, подвигнися на всемогутні твоя до Бога молитви і помолися за нас грішних: ти бо, недостойні, закликати на заступ дерза , і бажаємо від усіх гріхів наших тобою звільнення одержати. О, святчий Божий Власіє! У сокрушенні та смиренності серця нашого перед тобою припадаємо і молимося: осяй нас, затьмарених наклепами ворожими, світлом благодаті згори, та в ньому ходяче, не спотикаємо об камінь ніг наших. Тя, що судила на честь обраний і сповнений благодаті Божої, молимо: сподоби нас грішних від виконання твого бажане прийняти, і зціли наші душевні і тілесні виразки, гріхом же нашим прощення і душевному і тілесному нашому здоров’ю спасіння корисне у Господа випроси, Батька і Сина і Святого Духа, і твоє милосердне представництво про душі і телесі наших, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Молитва Святим Флору та Лавру

Серед покровителів худоби за старих часів були святі Флор і Лавр. Вони вважалися захисниками коней, які у давнину були вірними помічниками людини. На вдячність їм було навіть започатковано «кінське свято». Цього дня коней приводили до храмів, читали молитви святим про захист та здоров’я тварин, кропили їх святою водою. Це зміцнювало здоров’я коней, зцілювало хвороб.

Сьогодні ця традиція пішла в минуле, але відомо, що не менш вірним другом людини був собака. Церква лояльно ставиться до її утримання у будинку, де є ікони. Однак у тварини має бути своє місце. До святих Флора та Лавра, як і до Власія, можна звертатися з молитвою про здоров’я собаки. Якщо вона тяжко хвора, слізні молитви господаря допоможуть у її лікуванні.

Мученики достойні, всечесні брати Флор і Лавр, почуйте всіх, хто припливає до вашого заступу, і як за життя вашого ви зцілювали коней, так і тепер позбавляйте їх від усіляких недуг. Візьміть благання тих, хто приходить до вас, нехай від усіх прославляється пресвяте ім’я Отця і Сина і Святого Духа, тепер і завжди, і на віки віків. Амінь.

Молитва Господу про спасіння та здоров’я тварин

Господь наш заступається не тільки людям, а й «будь-яким тваринам», про що можна знайти підтвердження в Біблії. Тому за хвороб домашніх тварин можна звертати слова молитви про здоров’я тварини до Бога, будучи твердо переконаним, що вона буде почута.

Господи, Боже наш, Боже сильний і міцний, той, хто має життя і смерть, що має, людей і худобу, що рятує, і посилає тих, що просять скоріше всім, з вірою до Тебе, хто втікає і прошу! До Тебе ми, негідні раби Твої, припадаючи смиренно, з вірою в скрушеному серці просимо і зворушено молимося: призи милостиво на худобу цю, одержимий немощою і Лою Твого благословення, погашаючи пекучий нутрощі його (скота) полум’я і хвороба полегшення; зловмисно діючі і гублячі його вітри зміни на сприятливі і даруй йому життя і здоров’я, ради моління вірних людей Твоїх, до Тебе взивають: за молитвами Пречистої Владичниці нашої Богороди івотворящего Хреста, заступництвом небесних Сил безтілесних, чесного і славного пророка, Предтечі та Хрестителя Іоанна, святих славних і всіхвальних апостолів, святих переможних мучеників, святих безсрібників лікарів: Косми та Даміана, Кіра та Іоана, Пантелеї; чник життя та її подавач, і Ти спасаєш людей і худобу. і Тобі славу возносимо, Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.